Ми вже повідомляли про цей шокуючий факт. Тепер з’ясовуємо деталі. 14 років хмільничанка носила в собі 300-грамовий інструмент, скаржилася на біль у черевній порожнині, погане самопочуття, поки у 2019 році хірурги вінницької «Пироговки» не виправили помилку своїх колег із Військово-медичного центру.

Щоб покарати винних та отримати від них компенсацію за багаторічні страждання, у червні 2020 року Любов Гетьман звернулася до Хмільницького міськрайонного суду.

Два роки у суді першої інстанції розглядали цю резонансну справу. Ми вивчили рішення суду і ось що з’ясували:

«У період з 21 по 27 лютого 2005 року позивач знаходилася на стаціонарному лікуванні у Вінницькому Військово-медичному центрі ВПС України. 22 лютого того ж року була прооперована. Після проведеної операції на матці неодноразово зверталась до лікарів Хміль­ницької ЦРЛ зі скаргами на біль у черевній порожнині. У неї були скарги й на біль у лівому попереку, втомлюваність та задишка під час ходи», — йдеться у рішенні Хмільницького міськрайсуду.

Хмільницькі лікарі довго не могли встановити причину поганого самопочуття пацієнтки. Аж поки у листопаді 2019 року їй не зробили комп’ютерну томографію, під час якої в черевній порожнині було виявлено стороннє тіло металевої щільності, що нагадує шпатель.

У Головному бюро судово-медичної експертизи встановили, що це лопатка-шпатель Ревердена — металева пластина овальної форми, загальною довжиною 28,5 см, товщиною 0,3 см, вагою 279 грамів. Згідно з висновком експерта, лопатка Ревердена займала значну частину черевної порожнини жінки, прилягала до внутрішніх органів та заважала нормальному функціонуванню.

Після виявлення у черевній порожнині стороннього тіла постало невідкладне питання про його видалення. Так, у рішенні суду вказано, що в період з 2 по 9 грудня 2019 року позивачка перебувала на стаціонарному лікуванні у Вінницькій обласній клі­нічній лі­карні ім. Пирогова з основним діагнозом: стороннє тіло у черевній порожнині.


Після цієї операції жінці було встановлено безстроково третю групу інвалідності.

У Хмільницькому суді представник відповідача В. М. Гореш позовні вимоги не визнав. Заявив, що вважає позов необґрунтованим. Пояснив, що шпатель Ревердена не застосовується у операції, що була зроблена позивачу. Зазначив, що позивач була виписана у задовільному стані, після виписки скарг на самопочуття до них не надходило. А всі скарги на самопочуття, які позивач описала в позовній заяві, не пов’язані із проведеною їй операцією. І вказав, що добровільні внески, які були сплачені позивачем під час операції у Військово-медичному центрі, не можуть бути відшкодовані, оскільки є нічим не підтвердженими.

Але Хмільницький міськрайсуд став на бік пацієнтки і присудив Військово-медичному центру сплатити майже 900 тис. грн позивачці Любов Гетьман.

Днями ця справа мала продовження у Вінницькому апеляційному суді. Тут представник медзакладу просив зменшити грошову компенсацію приблизно до 100 тисяч. Позивачка ж наполягала, щоб апеляційна інстанція залишила в силі рішення Хмільницького міськ­районного суду, який ухвалив стягнути з відповідача на її користь майже 900 тисяч гривень моральної шкоди. Вінницький апеляційний суд врахував всі обставини і вирішив стягнути з Військово-медичного центру Центрального регіону на користь вінничанки 400 тисяч гривень компенсації.

Людмила ПОЛІЩУК
Хмільник – Вінниця