Як ми уже повідомляли, чоловікам без військового квитка сьогодні не вдасться влаштуватися на роботу, вступити на навчання чи отримати планове лікування. Ці норми вже прописані на законодавчому рівні.

Під час воєнного стану в Україні чоловіки зобов’язані пред’являти військовий квиток у будь-яких державних установах.

Приймати на роботу чи до будь-якого навчального закладу громадян України дозволено лише після підтвердження, що вони перебувають на військовому обліку. Також щодо перетину державного кордону є обов’язкова вимога наявності військово-облікового документа.

Як приватні, так і державні установи й організації зобов’язані перевіряти всі документи про військовий облік під час прийому співробітника на роботу. Інакше їм загрожує штраф.

Навчальні заклади й установи охорони здоров’я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі прийому на роботу (навчання).

Протягом тижня після прийому на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання вони повинні повідомити ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних і резервістів.


За порушення цього положення загрожує адміністративне покарання у вигляді штрафу від 3400 до 5100 гривень.

Крім того, військовий квиток необхідний у центрі зайнятості — без нього військовозобов'язаний не зможе набути статусу безробітного.

Під час воєнного стану залишити територію України мають право лише поранені військовослужбовці, або ті, хто проходить підготовку чи навчання за кордоном.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», для кожного випадку передбачили індивідуальний пакет з довідками. Вони мають обов’язково підтвердити приналежність чоловіка призовного віку хоча б до однієї з вищевказаних категорії.

Проте, є загальні документи, що мають бути обов’язково під час перетину кордону особам призовного віку, зокрема:

  • військово-облікові документи;
  • документи (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб тощо);
  • документи (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують інвалідність, спільне проживання;
  • довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні захворювання тощо;
  • документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;
  • висновки лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному сторонньому догляді;
  • акт встановлення факту здійснення догляду (це новий документ для перетину кордону, раніше такого не було).

Також існує обмеження щодо реєстрації актів цивільного стану без військово-облікових документів для чоловіків.

Під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але це не означає, що, коли людина потребує термінової допомоги, лікарі цікавитимуться, чи вона стоїть на обліку у військкоматі. Вони насамперед надають необхідну медичну допомогу.

Наразі в Україні триває дія воєнного стану та мобілізації. Тому у кожного військовозобов’язаного або резервіста має бути військовий квиток. Військовий квиток — це документ, який посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) і визначає належність його власника до виконання військового обов'язку.

Вадим Снігур