Ця історія триває вже давно. Внаслідок підриву боєприпасів на Калинівському арсеналі, було пошкоджено багато будинків в навколишніх селах. Спочатку влада пообіцяла всім постраждалим жителям компенсацію за втрачене майно. Але, як це було і в інших населених пунках, де трапилась така біда, говорили – балакали… Комусь щось попало, і хтось на цьому пропіарився. А комусь – не вистачило коштів, і про них забули високі начальники.

Це вже тепер стало відомо, що підрив складів був диверсією. Але від того питання пильності охорони об”єкту не знімається. Позивач вважає, що військові повинні були належно охороняти об”єкт, тоді не було б диверсії, страшних вибухів, і його будинок був би цілий. З ним погодився суд першої інстанції. Але військові оскаржили це рішення.

Однак, Вінницький апеляційний суд відхилив  скаргу відповідача та залишив без змін рішення Калинівського районного суду, якою з військової частини стягнуто понад мільйон гривень матеріальної шкоди. У таку суму оцінили вартість будівельно-відновлювальних робіт будинку, зруйнованого вибухами на калинівському арсеналі 2017 року.

Про це повідомила  пресслужба Вінницького апеляційного суду.

Представник відповідача під час апеляційного розгляду наполягав на скасуванні рішення суду першої інстанції та ухваленні нового, яким у задоволенні позову відмовити. Аргументував тим, що суд неповно з’ясував обставини справи, а доказів, що шкоду заподіяли саме вибухи, немає. Позивач натомість доводив протилежне і просив залишити в силі рішення районного суду, – йдеться у повідомленні.

Як вказується в матеріалах справи, вибухами боєприпасів пошкоджено будинок у Мізяківській Слобідці Калинівського району.

Зокрема, в ньому вибило вікна, веранда відділилася від хати, сам будинок розколовся. Досі він не придатний для проживання.

У позові, з яким позивач звертався до суду першої інстанції, йшлося про стягнення з відповідача трохи більше мільйона 200 тисяч гривень. Районний суд задовольнив його частково. Таке рішення підтвердив й Вінницький апеляційний суд.

Як ми уже повідомляли, з’явилась офіційна версія стосовно причини підриву Калинівських артскладів. 4 роки розслідувань знадобилось, аби з’ясувати, що це дійсно була диверсія. Інша справа, що цьому посприяла неналежно організована охорона об’єкту.

Василь Головко