Вінницьке приватне підприємство “ОРТОПЕДСЕРВІСЦЕНТР” виготовляє протези для українських військовослужбовців, які втратили кінцівки під час бойових дій. Послуги безкоштовні, держава компенсує витрати.

Протезувати українських захисників на підприємстві почали торік у травні.

“Основними пацієнтами нашими стали військовослужбовці. Для них держава збільшила вартість виробів втричі, що дає нам можливість робити функціональніші протезно-ортопедичні вироби. Нажаль, з реабілітацією були проблеми. Держава не відшкодовувала її. Майже рік ми працювали за рахунок підприємства, забезпечували реабілітацію. Цього року держава уклала договір на реабілітаційні послуги амбулаторно”, – говорить директор підприємства Сегій Юзвак.

Проживання й харчування у закладі за рахунок підприємства. Також допомагають волонтери. Щоб отримати безкоштовний протез, військовим потрібно мати низку документів. Зокрема, за яких обставин втратили кінцівку.

“Для того, щоб до нас потрапити, потрібне заключення ВЛК про необхідність протезування, потрібен паспорт, код, форма 5 про обставини поранення — видається командиром частини. Є проблеми з цим, особливо, коли частина передислокувалася”, – говорить лікар ортопед-травматолог Антоніна Бойчук. – Спершу – підготовка до протезування. Цим опікуються терапевти. Ми оглядаємо пацієнта, дивимося стан “кукси”, стан мобільності. Чи є ще якісь ушкодження кінцівок чи органів. Уже після огляду вирішуємо, що нам робити, і, який протез можемо йому запропонувати”.


Справа техніків і протезистів — виготовити для захисників максимально зручний і функціональний протез. У майстерні одночасно працюють 11 фахівців. Одні роблять заміри, інші — займаються зліпками, виготовляють первинні навчальні, а потім й постійні протези кінцівок рук і ніг. На один протез йде від двох днів до тижня. Усе залежить від рівня ампутації і різновиду протезу.

Нині на стаціонарі "ОРТОПЕДСЕРВІСЦЕНТРу" перебуває 33 військових із різних регіонів України. Це ті , хто вже отримав протез і вчиться з ним ходити, а також ті, хто чекає на його виготовлення.

Василь Головко