Байден заїде до Лондона на шляху до Вільнюса. На порядку денному — стурбованість постачання США касетних бомб Києву

Президент США Джо Байден перебуває на шляху до Європи напередодні саміту НАТО у Вільнюсі. Його першою зупинкою буде Лондон, де він збирається зустрітися з прем’єр-міністром Британії Ріші Сунаком та королем Карлом III, з яким має обговорити кліматичні зміни.

Однією з тем порядку денного із Сунаком буде стурбованість Лондона постачанням американських касетних боєприпасів Києву. Британія, Канада та ще низка країн висловилися проти постачання цього виду озброєнь Україні, оскільки вони становлять небезпеку для цивільного населення.

Однак Сполучені Штати вважають, що Україні треба постачати такі боєприпаси, оскільки її запаси озброєння виснажуються.

Британський прем’єр не критикував свого американського колегу. Але він ясно дав зрозуміти, що Великобританія була однією зі 123 країн, які підписали Конвенцію з касетних боєприпасів — міжнародний договір, який забороняє виробництво чи застосування цієї зброї.

Касетні боєприпаси розкидають безліч дрібніших бомб, які можуть завдавати масової поразки на великій території.

Україна пообіцяла, що не використовуватиме цих озброєнь у районах із цивільним населенням і суворо контролюватиме їх застосування.

Саміт НАТО у Вільнюсі 11-12 липня буде першим за участю Фінляндії. Плани Швеції щодо приєднання до Альянсу блокуються Туреччиною, яка звинувачує Стокгольм у приховуванні терористів.

Очікується, що питання про членство Швеції буде на порядку денному саміту, поряд зі збільшенням запасів боєприпасів у країнах Альянсу та переглядом спільних планів оборони.

Питання про прийом України поки що не стоїть. Посилаючись на статтю статуту НАТО про взаємну оборону, президент Байден сказав, що члени Альянсу зобов’язуються захищати «кожний дюйм» території один одного, що означає, що «якщо війна триватиме, то ми всі перебуватимемо в стані війни».

Президент України Володимир Зеленський раніше ухвалив цю позицію, проте попросив «сигнал» про те, що його країна зможе приєднатися до альянсу, коли війна закінчиться. Очікується, що він візьме участь у саміті, хоч офіційно Київ це не підтвердив.