Вже підозрюють, чому річка Мурафа, притока Дністра, що протікає у Чернівецькій та інших південних громадах, була біла та наповнена здохлою рибою.

На думку місцевих жителів, це сталось через викиди у річку від місцевого молочного заводу. Їхню думку не розділяє керівництво місцевої Чернівецької ТГ, де сталось це.

Ось що розповіли очевидці екологічного лиха. Їх цитують місцеві ЗМІ (Люди просили не називати свої прізвища)

– У суботу вранці, 24 червня, один з чоловіків зателефонував до поліції і повідомив, що бачить, як Мурафа «біла від води». Потім на березі стали збиратися люди. Такого, кажуть, у Чернівцях ще не бачили. Невдовзі на місці почали працювати поліцейські та опитувати свідків.

— Я був шокований від того, наскільки багато у нашій річці риби! — ділиться думками один з чернівчан. — Не тільки щука, а й червонокнижна марена плили по воді. Ця риба, наскільки мені відомо, занесена до Європейського червоного списку та Червоної книги України.

Найбільш живучими виявилися карасі. Вони тріпалися і з останніх сил викидалися у неприродне для себе середовище. На березі їх намагалися зловити діти. Дорослі застерігали їх не робити цього.

Один із співрозмовників зізнався, наскільки неприємно його вразив у цій ситуації дехто із земляків:

— А смажити її можна? — кричав дехто з містка. — Ви тільки подивіться, скільки риби! Може, все-таки її ще кинути на пательню?

Стільки риби тут уже не буде мабуть, десятиліттями. Звідки стільки риби у невеликій річці? Місцеві рибалки висловили припущення, що вона зайшла з водосховища у Скалополі. Воно знаходиться вниз по течії річки.

Частину здохлої риби понесла далі течія. Ту, що застрягла у верболозах чи очереті, виловили місцеві активісти. Поліцейські забрали її у чорні пакети. Де поділи решту, дізнатися не вдалося.

Голова ТГ говорить, що приїжджали представники Державної екологічної інспекції, відбирали проби води. «Поки нема результатів дослідження, не можна стверджувати причину загибелі риби, а відповідно, і винуватця», — говорить Олена Бень.

Про екоцид у Чернівцях повідомили у Міндовкілля. Проблема екологічних проблем в Чернівецькій ТГ не нова.

Один з колишніх керівників Чернівецького району розповів, що проблема скидів у річку продуктів переробки молочного підприємства не нова. На жаль, всі намагання вирішити її не дали бажаного результату.

Власники підприємства не місцеві, вони з Рівненської області. Тому місцеві жителі припускають, що ймовірність заводських скидів у річку висока.

— Мабуть, у воду потрапив аміак. Це та речовина, що найбільше «з’їдає» кисень. Бачили б ви, як риба кидалася, тріпотіла. Вона просто задихалася.

Про «екоцид у Чернівцях» місцеві повідомили на гарячу лінію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

— Йдеться не тільки про загибель риби, — каже один з активістів. — Здохлу рибу ми бачимо, але так само постраждала сама річка і все, що в ній знаходиться. Тому риба тут з’явиться не скоро.

Вже не одне ЗМІ порушувало питання про цей екоцит на Вінниччині.

«33-й» приєднується до них і чекає результатів офіційних розслідувань.

Андрій Власенко