Журналісти-розслідувачі з’ясували, чим займався в окупованому Бердянську з початку повномасштабного вторгнення депутат ВР від забороненої партії ОПЗЖ Олександр Пономарьов.

Джерело: розслідування програми “Схеми” видання “Радіо Свобода”

Деталі: Журналісти дізналися, що Пономарьов, окрім українського, має громадянство Росії. Документи на його отримання були подані у 2003 році, та у 2007-му виданий новий паспорт по досягненню 45-річчя. Він досі є дійсним.

За даними “Схем”, Пономарьов виїхав з Києва у Бердянськ у ніч на 25 лютого 2022 року. По приїзду він одразу вирушив на своє агропідприємство “Бердянські жниварки”. Звідси телефонував у приймальню депутата “ОПЗЖ” Юрія Бойка. Ночувати поїхав на колись державну базу відпочинку “Лебеді”, приватизовану його родиною – база записана на сестру депутата.

Російська техніка заїхала у Бердянськ ввечері 27 лютого. Наступного дня місто вже було повністю окуповане.

Протягом наступних трьох тижнів Пономарьов активно пересувався окупованим містом: майже щодня відвідував власні підприємства – “Бердянські жниварки”, “Азмол” та “НВП Агрінол” – та ввечері повертався на базу відпочинку “Лебеді”. Часом його телефон потрапляв у зону дії веж поблизу міської ради, де окупанти розмістили свій штаб.

Наприклад, 1 березня, коли у місто зайшли сили Росгвардії та захопили будівлю міськради, телефон депутата перебував тут протягом двох годин, з сьомої до дев’ятої вечора.

За даними “Схем”, компанії Пономарьова, вочевидь, також допомагали окупаційній владі проводити ремонтні роботи у місті.

Після так званих “референдумів”, наприкінці 2022-го – на початку 2023 року, значну частину підприємств з орбіти Пономарьова у Бердянську зареєстрували за законами РФ.

При цьому в частину бізнесу нардепа зайшли росіяни, які раніше у структурі власності не фігурували.

За інформацією “Схем”, через Крим, Росію, Грузію та Польщу Пономарьов повернувся в Київ потягом 17 січня 2023 року. І вже через два дні, 19 січня, з’явився на засіданні Верховної Ради. Він жодного разу публічно не пояснив, що робив пів року в окупації та як звідти виїхав.

Нагадаємо:

24 липня за матеріалами СБУ та ДБР Пономарьов отримав підозру в державній зраді.

Силовики встановили, що депутат перейшов на бік ворога на початку війни. Задля збереження власних статків та підприємств, що розташовувались в окупованому Бердянську, він почав співпрацювати із загарбниками.