Сюди вже приїздила санепідеміологічна комісія на чолі із головним санітарним лікарем І. Кузіним. Чи знайшли причини спалаху цієї небезпечної інфекційної хвороби? Адже це означає, що саме у Вінниці є збудник, якого немає в інших містах та селах. Враховуючи, що кількість вражених хворобою вже за 231 (в час виходу газети), джерело продовжує існувати. Отож, досліджуємо.

Введено стан «надзвичайна ситуація»

У Вінницькій області ввели режим надзвичайної ситуації через спалах вірусного гепатиту А. Це рішення  31 жовтня прийняла обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Це означає, що в області мають забезпечити контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту. Масові заходи з реалізації продукції домашнього виготовлення (ярмарки) заборонять. Посилять контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог і протиепідемічних правил на ринках.

У департаменті охорони здоров’я Вінницької ОВА нам повідомили, що у ви­хідні у Вінниці працювала комісія з міністерства, яку очолював заступник очіль­ника МОЗ Ігор Кузін. Результатом цієї роботи разом із місцевими епідеміологами стало виявлення чотирьох джерел можливого зараження. Але точно, що стало причиною спалаху хвороби, яку в народі називають Боткіна, ще не вказано. Нам повідомили, що перевірені торгові комплекси, ринки «Привокзальний-1», ТК «Привокзальний-2», «Вишенька». Групи контролю продовжують працювати на ринках та точках продажу продуктів.

Але тут збудника не виявлено.

Серед чуток, які ходять містом, найперше вказують на неякісну воду. Люди нарікають, що так звані «розливайки», які стоять по усьому місту, не проходять належний контроль. Бо ці бізнеспроєкти належать родинам представників влади міста. І тому навіть зараз навряд чи їх хтось назве причиною, якщо там цю інфекцію виявлять.

Та і вода у кранах бажає набагато кращої якості. Але, «благо», нею у сирому вигляді вже майже ніхто не користується.

У центрі досліджень хвороб МОЗ України наших журналістів запевнили, що проводиться лабораторний контроль на об’єк­тах водопостачання та на підприємствах, які забезпечують продаж питної води та її розвезення. Лабораторно досліджуються проби води як з водогонів, так і стічні води.

Всі результати опрацьовує обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Ще одна проблема, яку називають вінничани — відсутність вакцини від гепатиту А.

Чому відсутня вакцина в час спалаху цієї підступної хвороби?

— це запитання ми поставили фахівцям Вінницького обласного центру контролю про­філактики хвороб МОЗ України.

Нам відповіли, що до Вінницької області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. І ще 1100 доз вакцини для вакцинації дітей від вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву.

Щеплення передбачені для близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом. Отож, вінничанам передано 2160 доз вакцини для щеплення від вірусного гепатиту А.

Джерела інфекції ще не знайшли

— На підставі проведених епі­д­розслідувань на Вінниччині є щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Про це повідомив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, — наголосили у департаменті охорони здоров’я Вінницької ОВА. — Нині кожен із факторів опрацьовується одночасно паралельними командами. Фахівці групи оперативного реагування Центру громадського здоров’я України, Вінницького обласного центру контролю та про­філактики хвороб працюють у співпраці з місцевою владою. Наші лікарі додатково опитують хворих та уточнюють зв’язки, які вказують на спільне джерело інфікування. Вже обстежено більше 100 осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, з продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами.

Наразі з лікарень Вінниці вже виписали 32 пацієнти. Хворих – 231 випадок.

Гепатит А — це вірусне захворювання печінки. Симптоми: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. При таких симптомах негайно звертайтеся до сімейного лікаря. Лікарі попереджають: усім мешканцям міста та області слід посилити заходи інди­відуальної безпеки: мити руки, обробляти їх так само ретельно, як під час пандемії COVID-19;

Державна установа «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» обстежує вогнища захворювання.

– Відібрано 262 проби води для лабораторного дослідження, досліджено 97 проб методом ПЛР на визначення вірусного гепатиту А. За результатами всі проби відповідають вимогам Державних санітарних норм, — повідомляють фахівці Центру. — 88 проб відібрано для бактеріологічних досліджень, досліджено 49 проб. У 16-ти виявлена невідповідність вимогам якості питної води за вмістом ентерококів, кишкової палички та ін.

Надалі збираються та досліджуються проби питної води. Крім того, проводиться медичне спостереження за контактними особами у домашніх вогнищах. Обстежено 54 особи із числа контактних, у З-х виявлено імуноглобуліни М до вірусу гепатиту А.

Проведене лабораторне обстеження методом ІФА торгуючих з ринків, у однієї людини знайдено антитіла до вірусу гепатиту А.

Епідеміологічне розслідування продовжується.

– Досліджуємо водогони, криниці, аквамати, продукти, ринки, людей... Шукаємо! Як знайдемо джерело інфекції — відразу повідомимо! — запевняють у Центрі контролю та про­філактики хвороб.

Ірина ЗОНОВА
Андрій ВЛАСЕНКО

P.S. Коли верстався номер газети, стало відомо, що випадки зараження гепатитом А зареєстровані у Калинівській, Могилів-Подільській, Хмільницькій, Гайсинській та Козятинській ТГ.