Про те, як він стріляв із пістолета, співав пере­фразовану російську пісню, де з матюками згадував Зеленського, силовиків і «квартал», вже знають вся Україна і світ. А що ж відбулось після цього скандального «шоу» – з’ясовували наші кореспонденти.

29-річний син колишньої судді Замостянського суду м. Вінниці Алли Чезганової — Дмитро Чезганов – потрапив у скандал через уже вірусне відео, де він стріляє з пістолета, наспівуючи російською пісню, що він єб…в СБУ, МВС та ВРУ. «Посилає»  Зеленського.

«Дайте мені мільярд, буду його захищать. А чужі захищать я не буду. І в повєсткє напишіть: «рота Кошового і Пікалова», ну а єслі нєт — то заваліть є**ло», — цитуємо сина судді.

Він також попросив 10 танків і 5 літаків, а як ні, мовляв, усі «в прольоті». ТЦК та поліцейським він при цьому показав кастет.

Є інформація, що Чезганова притягували до відповідальності за кермування у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, а також за завдання умисного легкого тілесного ушкодження. Ми запитали про це представника пресслужби він­ницької обласної поліції. Заріна Маєвська не підтвердила, але і не спростувала цю інформацію.

Стало відомо, що у Дмитра та його матері були проведені обшуки.

Чи були знайдені там гранати, холодна зброя, пістолет, як пишуть місцеві телеграм-канали?

– Всі вилучені предмети зараз піддаються експертизі. Після її завершення буде висновок спеціалістів у межах кримінального провадження. Зараз вже стало відомо, що гранати, про які йде мова, виявились дуже майстерно зробленим муляжем. За нашою інформацією, під час обшуку Дмитро дуже компетентно відповідав на всі запитання. Адже має юридичну освіту.

Кажуть, що навіть сидів і пив пиво під час обшуку із оголеним торсом, де видно ті ж татуювання, що і на відео. Телеграм-канали повідомляють, що Дмитра затримали і помістили в СІЗО:

«Чезганова затримали по­ліцейські разом зі спецпризначенцями КОРД. Окрім пістолета, у сина екссудді ще виявили кілька гранат і запалів до них. Тепер мажору загрожує до 7 років позбавлення волі».

Як пояснили нам правоохоронці, чоловіка затримали через стрілянину. І тільки через стрілянину! І залучення навіть спецпризначенців КОРД було, щоб виявити — є у чоловіка зброя чи ні.

І світить йому лише за 263 статтею «хуліганство». Та і там розглядається нюанс, чи звичайна хуліганка, чи кримінальна.

– А ті образи, що ввели в шок чи не більшу частину країни? Що йому буде за заяву що «єб…» і президента і чи не всі правоохоронні органи та ТЦК?

А за образу честі, гідності, навіть наклеп, як виявилось, у нас досі немає кримінальної відповідальності. Навіть під час війни. Бо, як пояснюють слідчі, стаття про кримі­нальну відповідальність за наклеп розглядалась у Верховній Раді, але депутати за неї не проголосували.

Отож виходить, такі ось Дмитрики так зухвало себе поводять не тому, що не знають законів, а добре їх знають. І знають, як їх обходити?

На даний час, як нам повідомили наші джерела, Дмитро ніде не працює. А чому цей 29-річний «аматор» не у війську? Бо, кажуть, має офіційну довідку, що непридатний до служби. Чи відповідає вона дійсності — тепер перевірять.

Таке відео може викласти людина, яка або під дією наркотичних чи інших речовин, або явно не в собі, — розмірковують наші читачі.

Що це? Гарний спектакль, щоб довести «реальність» якоїсь виданої довідки? Чи хлопець дійсно «щось»  вживав? А може, так показав, які недосконалі наші закони навіть під час війни? Ніяких наркотиків чи інших психотропних речовин у нього виявлено не було, — це вже висновки тих, хто проводив обшуки.

Ми вийшли на підприємства, де він працював. Цікава деталь — одне із них воєнізоване. Там Дмитро Чезганов працював юристом. А отже, працівники, які йдуть туди на роботу, мають надати довідку про стан психічного здоров’я з профільної лікарні та з наркодиспансера.

Як пояснюють співробітники заводу, де він працював, ніяких дивних вчинків за ним не помічали. Виконував роботу професійно. Розрахувався за власним бажанням. Хоча міг би мати «бронь»… Ось такі ребуси.

Ми звернулися до Вінницької обласної прокуратури за роз’ясненнями і поставили запитання процесуальному керівнику Артуру Сідлаку:

– Чому і де саме проводилися обшуки, чи були обшуки у його матері?

– Моніторингом соціальних мереж правоохоронними органами виявлено ряд відеофайлів, на яких відображено, як чоловік на відкритій місцевості використовує предмет, ззовні схожий на вогнепальну зброю. Відомості за вказаним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

У ході проведення першочергових заходів встановлено особу, зображену на відеофайлах та отримано ухвали суду про дозвіл на проведення обшуку за місцем мешкання особи, зображеної на відео. Власником домоволодінь, в яких проведено санкціоновані обшуки, є мати вищезазначеного чоловіка.

– Чи є довідка, що Дмитро непридатний до служби?

– Наразі така інформація до правоохоронців не надходила від ТЦК. Це буде перевірено в хо­ді досудового слідства.

– Чи буде клопотати прокуратура про обслідування Дмитра щодо стану здоров'я?

– Наразі вказаного чоловіка не наділено жодним процесуальним статусом. Відтак, із урахуванням норм кримінального процесуального законодавства України, підстави для проведення відповідних експертиз у кримінальному провадженні наразі відсутні. Вказане не виключає можливості призначення таких експертиз у ході подальшого досудового розслідування.

– Чи притягувався він до адміністративної, кримінальної відповідальності раніше?

– Наразі жодній особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення не повідомлено, разом з тим, інформацію, яка характеризує правопорушника, у тому числі щодо притягнення до відповідальності, буде зібрано під час досудового розслідування та її буде враховано при прийнятті процесуальних рішень по кримінальному провадженню.

То чому Дмитро так зухвало себе поводив — відчував безкарність? А морально-етичні норми йому далекі? Чи, може, йому потрібно було перед кимось і чомусь довести свою «неадекватність»? Ось такий ребус виходить щодо ана­лізу дій Дмитра, який шокував цинізмом і зухвалістю більшу частину країни. А ви як думаєте?

Тетяна КВАСЮК

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.