Тут він де-факто заявив, що не має підозр у причетності «Вінницької птахо­фабрики». А побачити обладнання Ла­дижинської ТЕС йому поки не вдалося.

У п‘ятницю, 19 січня, у Він­ницькій облраді зібрали робочу групу, яка начебто має з‘ясувати причини мору червонокнижної риби в одному із озер Ладижинського водосховища.

Хоча цього ра­зу навіть головуючий — депутат від УСГ Сергій Кривешко –  визнав, що це повинні робити правоохоронні органи. А діяль­ність робочої групи навіть не прописана у законодавстві. Мож, тому і на «листи щастя» від Кривешка ніхто не реагує? Знову повторно від­правляють до всіх інстанцій.

На цьому наголосили й депутати Роман Квітко та Євген Шаповал.

– Це добре, що єдину від­повідь від прокуратури головуючий зачитав з трибуни, але чи не могли б ви заздалегідь ознайомлювати нас не лише з відповідями, але й зі зверненнями, — запропонував Роман Квітко.

Його доповнив Євген Шаповал:

– Що це за звернення: депутатський запит чи запит на публічну інформацію? Чи це просто лист? З будь-якими зверненнями всі члени робочої групи мають бути ознайомлені, хоча б для того, щоб відкоригувати чи внести свої пропозиції. Бо коли у листі до Тростянецької селищної ради в першому абзаці йдеться про мертву рибу, а в останньому — про будівництво лагуни, то в мене самого виникає когнітивний дисонанс… Той факт, що ми проголосували за звернення, не означає, що ми згодні з його змістом і формою. Прошу це врахувати надалі, — аргументував Євген Шаповал.

Саме за його ініціативи вперше взяти участь у робочій групі запросили самого постраждалого – власника червонокнижної риби. До цього часу його проблему розглядали без нього… Олександр Корх взяв участь у діалозі з депутатами в режимі відеоконференції. Ось що він повідомив:

– Я з власної ініціативи зміг побувати на водозабірній станції Вінницької птахофабрики. На мою думку, те обладнання, яке стоїть на водозаборі в МХП, сучасне та відповідає екологічним нормам. До обладнання водозабірної станції ДТЕК мене не допустили. Моя мета — зрозуміти, які там технічні умови, чи могла висока концентрація рідкого хлору потрапити у водосховище. Поки що це не вдалося з‘ясувати, — заявив Олександр Корх.

Він також проінформував, що усі отримані результати аналізів загиблої риби надав слідству. Але деякі депутати наполягали, щоб і робочу групу ознайомити. На питання з зали: «Для чого? Яка кінцева мета роботи цієї групи?» депутат Мазур відповів: «Я потім поясню»…

Під час розгляду питання «Різне», коли дали слово активістам, стало очевидним, що робочу групу, як і ситуацію в цілому, використовують для внутрішнього протистояння:

– Це боротьба двох депутатських груп, де не гребують використовувати ні бізнес, ні людей. Тільки для чого це робити у такий і без того важкий час? Уже всім зрозуміло, що приватний бізнес у силі розібратися і без цієї робочої групи. Але, як по команді згори, процес і далі затягується, наче в трясовині, — ділилися відгуками депутати у кулуарах облради.

Каріна Маєвська