На початку жовтня на підприємстві CaviarBerry, що знаходиться поблизу міста Ладижин, зафіксували масову загибель осетрових видів риби. За результатами проведеного огляду водойми виявлено, що загинуло приблизно 3000 екземплярів вагою біля 9 тонн, в тому числі маточні поголів’я осетра російського та ленського і білуги.

Як відомо, під час брифінгу 25 жовтня перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан повідомив, що фахівці служби хотіли взяти проби риби в зазначеному місці. З цим проханням до них звернувся сам підприємець, проте минуло забагато часу і зробити це стало неможливим.

«У суб’єкта господарювання була можливість дослідити дані проби, якщо вони були в нормальному стані. В Хмельницькому є спеціалізована установа, як раз по водних ресурсах, яка ці дослідження може проводити. Ми, на жаль, таких досліджень не проводили і не знаємо, що сталося з рибою. Суб’єкт господарювання написав нам офіційного листа, де вказав, що більше не вирощує осетра і не є постачальником цієї продукції», – зазначив Олександр Сорочан.

Відомо, що Вінницька обласна рада створила спеціальну робочу групу, яка планує розслідувати даний випадок. Днями власник підприємства Олександр Корх розповів депутатам про збитки, які завдано господарству.

«Купити зараз таку популяцію осетра, яка була у нас, неможливо. Білуги, які були в господарстві – чистокровні, можуть давати дуже гарне потомство й вирощувати нове покоління. Їх у нас померло 220 кілограмів», – каже Олександр Корх.

Олександр Корх

Він вважає, що причиною мору риби може бути каустична сода, яка могла потрапити у воду під час очистки фільтрів водозабірної станції приватного підприємства. Воно розташоване вище по течії.

«Ми намагаємося направити рибу на дослідження до Євросоюзу. Наприклад, Держспоживслужба не має технічного регламента для виявлення сполук розкладання гідрооксиду натрію. Це припущення Інституту екогігієни та токсикології імені Медведя та інституту судових експертиз в Харкові. Зараз зразки замороженої риби, за постановою слідчого, ми будемо передавати на експертизу», –каже Олександр Корх.

Ціуава виходить ситуація: відповідна служба у області є. Але відповідного обладнання вона не має. Як же тоді вона проводить всі інші дослідження?