На фото: Тростянецький “Діамант”

Організатори подякували ЗСУ за можливість займатися улюбленою справою та творити красу. Бо це дійсно було неймовірне шоу в режимі нон-стоп, у якому кожен виступ вражав прагненням до гармонійного поєднання музики, рухів та дитячою щирістю.

Нинішнє покоління юних українців ще раз засвідчило, що прагне жити в мирі та розвивати свої таланти. А щоб наочно продемонструвати творчі здобутки у танцювальній вправності, готове подолати сотні кілометрів і зібратися на фестивальний марафон.

Навіть повітряна тривога не охолодила юнацький запал, хоча фест призупиняли на цей час, бо організатори дуже відповідально ставляться до безпеки дітей і обирають приміщення, забезпечені укриттями.

Попри все, учасники змагань показали усі можливі відтінки сучасного молодіжного танцю, який поєднує балет і спорт, жорсткі ритми вуличних компаній та ніжні па української автентичної хореографічної культури.

Ladies in Red

15 денс-клубів з різних регіонів України привезли у Вінницю майже сотню колективних та сольних номерів. Журі довелось добряче потрудитися, бо кожен виступ запалював майстерністю та захоплював індивідуальністю. Всіма барвами веселки грали оригінальні сценічні костюми, і здавалось, що концертна зала Вінницької обласної філармонії імені Миколи Леонтовича на кілька років вперед зарядилася світлою молодіжною енергетикою.

Як розповіли засновники фесту Назар Сомченко та Влад Псарюк, молодіжні танці – це вже цілий пласт сучасної культури.

Назар Сомченко

– Ми спробували об’єднати цей рух, щоб розуміти тенденції, сприяти в розвитку та долучатися до світової танцювальної моди. Так з’явився наш фестиваль “Покоління.UA”. Він не обмежує у стилях: це вуличні танці і експериментальні, класичні та народні стилізації, модерн та естрадно-спортивні, акробатичні та інші. Головне, що це було драйвово.

До цього ми вже збиралися у Києві, Львові, Рівному, Кропивницькому, Чернівцях, Дніпрі, Одесі та Полтаві. А цьогоріч зупинилися на Вінниці. Бо вона має зручну географію у центрі країни, є поряд бомбосховище, і тут просто якийсь танцювальний бум. Майже третина номерів на фесті були представлені вінницькими виконавцями з клубів Strong Dance Studio, DFL, Deep9, Aleks Dance, Angel.

Приїхали також танцівники з Умані, Фастова, Тростянця.

Змагання відбувалися у всіх заявлених номінаціях. Вік учасників від 3 до 16 років. Оцінювали техніку танцю, композицію, музичність та хореографію, артистизм та шоу незалежні судді. Це відомі в Україні танцівники Діма Серебренніков, TORI та Артем Назарук.

Angel

Гран-прі отримали Art Fusion та DFL Вінниця. Серед призерів також танцювальний клуб із Тростянця “Діамант”, у них два перших місця і “срібло”, та вінницькі “ангелята”, також з другим місцем. Вітаємо переможців! І готуємось до нового фесту.

Шкода, що цікавляться танцями наразі переважно дівчатка. Є чимало композицій, де могли б себе показати і хлопчики. Сподіваємось, що наш фест зможе зацікавити їх і додати мотивації вийти на денс-пол. Це ж красиво та спортивно.

Назар та Влад ще раз підкреслили, що від імені майже двох сотень юних танцюристів, котрі взяли участь у цьогорічному фестивалі, їхніх хореографів, батьків, дідусів та бабусь дякують захисникам України за таку можливість. А матеріалізувалася ця вдячність у десять тисяч гривень, які діти задонатили на підтримку сил оборони.

Анатолій Жучинський