Йдеться про члена Центральної виборчої комісії Юрія Буглака, який виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення РФ і живе в Маямі, а за “дистанційну роботу” отримав із держбюджету платню в розмірі 1,5 млн гривень, у тому числі матеріальну допомогу “для вирішення соціально-побутових питань”.

Про це повідомив народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк 7 лютого.

За відповідну постанову проголосували 300 народних обранців. У контексті голосування Железняк згадав про журналістське розслідування.

Постанову зареєстрували народні депутати від “Європейської Солідарності” ще в серпні 2023 року, коли вийшло розслідування “Схем”. У фракції ЄС казали, що інформація журналістів щодо Буглака — ексдепутата від “Блоку Петра Порошенка” — є приводом для кадрового рішення “принаймні з позиції моралі та етики”.

10 серпня 2023 року “Схеми” опублікували розслідування щодо члена ЦВК Юрія Буглака, у якому стверджувалось, що чиновник покинув Україну за 12 днів до повномасштабного вторгнення Росії й досі не повернувся з-за кордону. Він проживає у США, у передмісті Маямі, і за півтора року отримав 1,5 мільйона гривень з державного бюджету. .

Юрій Буглак вилетів з аеропорту “Бориспіль” 12 лютого 2022 року рейсом до Стамбула. Із наступного дня до 9 березня в члена ЦВК була запланована відпустка. Вона закінчилася, але публічний службовець так і не повернувся до України, з’ясували журналісти завдяки джерелам із доступом до даних про перетин кордону.

Як з’ясували “Схеми”, після виїзду за кордон Буглак продовжував отримувати зарплату з бюджету, працюючи дистанційно майже рік. Загалом він отримав заробітну плату та інші виплати на суму 1,5 мільйона гривень. А з 9 березня 2023 року – пішов у відпустку для догляду за дитиною зі збереженням посади. З цього дня члени ЦВК знову повинні були засідати офлайн, тобто працювати на своїх робочих місцях. Як член ЦВК Буглак повинен був “вести особистий прийом громадян”.

Живучи за кордоном, член ЦВК Юрій Буглак восени 2022 року двічі просив про матеріальну допомогу з бюджету України – “на оздоровлення” та “для вирішення соціально-побутових питань у зв’язку з народженням дитини” – І отримав цю допомогу, загалом у розмірі 230 тисяч гривень.

Перебуваючи за межами України, Юрій Буглак приєднувався до онлайн засідань Центральної виборчої комісії протягом 2022-го року і до березня 2023 року. Вони проводилися по кілька разів на місяць. Для прикладу, у березні 2022 року ЦВК засідала один раз 19 хвилин, а у квітні двічі – 23 і 7 хвилин. Востаннє на онлайн засідання ЦВК Юрій Буглак увімкнувся у лютому 2023 року, зустріч тривала 13 хвилин.

Сам Буглак у коментарі сказав, що має “особисті обставини”, і, на його думку, він не порушував українських законів, бо виїхав до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу.

Юрій Буглак – колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації “Roshen”, колишній депутат Верховної Ради від партії “Блок Петра Порошенка”. До Центрвиборчкому його обрали 2019 року за квотою БПП.