«Дивитися дитині в очі, а в руки давати не іграшки — орден батька… До цього я не звикну. Важко знаходити слова перед мамою, яка витирає сльози, і батьком, який ледь стримує свій біль усередині… А їхній син — Герой України. Посмертно…»

Сергій Борзов, який очолює Вінницьку область під час війни, погодився зустрітися із «33-м каналом» — поговорити про другий рік після 24 лютого 22-го. Та говорили більше про життя. Врятовані…

— Комендантська година вже не викликає якихось запитань, повітряна тривога змушує вінничан йти в укриття, хоча не всіх, тут треба казати правду. Але ж ми розуміємо, що не так далеко від нас щодня йде бій, який забирає життя українців — наших земляків, знайомих, друзів, рідних… Когось вдома чекають з полону або хоч якоїсь звістки… І черг добровольців під військкоматами уже немає, як було того 24 лютого…

— Окрім захисту неба і кордону області з Придністров’ям, для мене надважливим питанням є охорона здоров’я. Війна за кожне врятоване людське життя.

Безумовно, сьогодні героями є і наші військові медики. Торік мене вразила історія, коли наш земляк (родом зі Жмеринки), хірург ЗСУ — генерал-майор Андрій Верба провів унікальну операцію та врятував життя військового. Видалення гранати ВОГ — це був шок і для його колег. Граната не розірвалася, з тіла її витягнули у присутності двох саперів, які страхували безпеку медперсоналу. Операцію проводили без електрокоагуляції, оскільки граната могла детонувати у будь-який момент. Пораненого військовослужбовця відправили на реабілітацію та відновлення.

А ось про реабілітацію хотів би окремо сказати, бо це непопулярна тема для журналістів, але настільки болюче питання для багатьох сімей. Все більше наших захисників з інвалідністю. І все більше їм потрібна допомога.

Лише кілька цифр для розуміння: минулого року в області вперше визнано інвалідами серед дорослого населення усіх категорій 12 801 хворого (2022 рік — 7155 хворих), у працездатному віці — 7627 (2022 рік — 5432). А це один із основних чинників, що визначає стан здоров’я населення, — стійка втрата працездатності.

У 2023 році в області відкрили реабілітаційний центр національної мережі RECOVERY та Центр реабілітації Вінницької обласної клініч­ної психоневрологічної лікарні імені Ющенка. Це був старт. На початку 2024 року у Могилів-Подільській громаді уже презентували сучасне реабілітаційне відділення. Створили реабіліта­ційне відділення й у Тульчинській лікарні. До кінця року реабіліта­ційну амбулаторну допомогу надаватимуть уже 14 комунальних закладів, 3 приватних та 1 державний.

Торік в По­діль­ському онкоцентрі нарешті запустили лінійний прискорювач. Той самий, який потрібен для променевого лікування раку. А значить променеву терапію онкохворі зможуть безкоштовно отримувати на сучасному апараті. Це європейський «золотий стандарт» опромінення онкохворих навіть з IV стадією раку, коли під час терапії знищуються онкоклітини, а не пошкоджуються здорові клітини. Апарат придбали у 2020 році. Його навантаження — до 500 пацієнтів на рік та 40-50 пацієнтів в день.

На реалізацію проєкту тоді витратили 78,2 мільйона гривень: кошти державного бюджету — 36,1 мільйона гривень, кошти НСЗУ та спецфонду — 4,2 мільйона гривень, обласний бюджет — 37,9 мільйона гривень.

Знаєта, яка черга? Три місяці. Лінійний прискорювач працює у три зміни — з 6 ранку до 10 вечора.

Поки що він один, хоча на нашу область таких потрібно 4-6. Але не всі регіони досі мають сучасний прискорювач. У 2023 році у нас пролікувалися в стаціонарному відділенні — 17465 пацієнтів (на 66% більше, ніж у 2022-му).

Кілька тижнів тому фахівці Подільського регіонального центру онкології провели виїзний прийом пацієнтів у Могилів-Подільсь­кій громаді. Із 84 у 9 пацієнтів виявили онкологічні захворювання, у 27 — діагностували передраковий стан. Чим ра­ніше діагностують, тим біль­ше шансів побороти рак. Виїзні прийоми громади будуть і надалі, тому питайте у сімейних лікарів, обстежуйтесь.

Нове серце та 16 трансплантацій

— Сергію Сергійовичу, новини про трансплантацію стають уже нормою для Вінниці…

– Власне! І це під час війни. Ми саме зараз з вами спілкуємось, а у «Пироговці» йде операція з трансплантації. Він­ницьким лікарям у 2023 році вперше вдалось пересадити серце. Тоді донора для киянина знайшли на Вінниччині: ним став чоловік, у якого констатували смерть головного мозку. Рідні дали дозвіл на трансплантацію. Забір серця та нирки проводили у Жмеринці, операції з пересадки зробили уночі у Вінницькій обласній клі­нічній лікарні імені Миколи Пирогова. Працювали дві команди лікарів: Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова під керівництвом українського кардіохірурга Василя Лазоришинця та трансплантологи обласної клінічної лікарні Пирогова.

Хотів би відзначити участь саме Василя Лазоришинця, який постійно допомагає вінницьким хірургам. Його досвід і руки — безцінні. Пересадка серця є складною високотехнологічною операцією, для проведення якої потрібне спеціальне операційне обладнання, досвідчені фахівці-трансплантологи та можливість вкластися у термін, протягом якого «живе» донорське серце.

До речі, Вінницька область увійшла в лідери з розвитку трансплантації органів. Загалом на базі обласної лікарні виконали 16 трансплантацій органів від посмертних донорів. Зробили три трансплантації печінки та 12 трансплантацій нирок. Велика шана донорам та їхнім рідним, завдяки яким медики можуть давати нове життя.

Першу в історії вінницької медицини трансплантацію від родинного донора провели у грудні 2021-го. Нирку від матері пересадили сину. Тоді це назвали «Передноворічне Диво і Надія на життя». У травні 2022-го у «Пироговці» провели другу аналогічну операцію. Донором став тато, а реципієнтом — син.

А наприкінці лютого 2023-го у Вінниці сталася інша знакова подія — наші лікарі вперше провели трупну трансплантацію. До того ж подвійну. Завдяки ниркам померлого від інсульту чоловіка та згоді його рідних на посмертне донорство двоє важкохворих вінничан отримали ще один шанс на повноцінне життя.

— Скільки коштує трансплантація?

— Раніше це був пілотний проєкт МОЗ. Торік до Програми медичних гарантій включено два нових пакети: «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів» та «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин».

Для пацієнтів все залишається безоплатним, а лікарні отримуватимуть уже кошти від НСЗУ. Не сумніваюсь, розвиток трансплантації у нас продовжиться. Для порівняння: у 2022 році «Пироговка» отримала майже три мільйони гривень, а у 2023-му — 14 млн грн.

– Враховуючи кількість переселенців, то навантаження йде за всіма галузями…

– За ці два роки вінничан стало більше на 155 тисяч. Стільки переселенців залишились жити у нас, у нашій області. Люди залишились тут, бо їм нема куди повертатись.

Минулого тижня підписав Меморандуми про співпрацю в межах Проєкту із забезпечення доступним житлом переселенців та людей, які постраждали від війни. Від Вінниччини участь у проєкті беруть Агрономічна, Ладижинська та Хмільницька громади, які відповідають усім необхідним критеріям.

За участі Мінреінтеграції, Уряду Німеччини та МОМ в Україні буде збудовано до 2 000 квартир для майже 6000 людей, які постраждали від війни. Житло для них збудують у Вінницькій, Київській, Чернівецькій, Львівській та Івано-Франківській областях.

У нашій області буде збудовано 5 житлових об’єктів на 403 квартири. Житло стане доступним для ВПО та вразливого місцевого населення завдяки механізму, розробленому в рамках проєкту.

Також у 2024-2025 роках передбачена реконструкція наявних житлових об’єктів.

Наразі більшість ВПО проживають у приватному секторі, а понад дві тисячі — у місцях тимчасового проживання.

65 пікапів для захисту неба передала ОВА

— Українці уже звикли, що звертаються до неба, коли моляться, і моляться, коли в небі летять ракети і «шахеди». Роботу ППО чуємо і потім читаємо, що впали рештки безпілотників у поля, городи вінничан, вікна вибиває ударною хвилею… Наскільки захищене небо над Вінниччиною сьогодні?

— Не так давно командувач Повітряними силами Микола Олещук відзначив бойову роботу мобільних вогневих груп Повітряних сил та Сил оборони України і сказав, що майже 40% знищених цілей у їхньому активі. Вінницька обласна військова адміністрація передала 65 пікапів для укомплектування зенітно-кулеметного батальйону. Повірте, робимо усе для захисту неба. На ймовірних маршрутах прольоту засобів повітряного нападу та в районах розташування важливих об’єктів розгорнуті мобільні вогневі групи. Їх більше сотні.

«На ймовірних маршрутах прольоту засобів повітряного нападу та в районах розташування важливих об’єктів розгорнуті мобільні вогневі групи. Їх більше сотні»

— Біля Будинку офіцерів торік встановили стелу па­м’яті про 14 липня у Вінниці, а що буде з самою будівлею, відомо?

— Ескіз проєкту можу показати. Але ще не переносили обговорення у публічну площину. Архітектори пропонують відновлення історичної будівлі та сучасну прибудову з влаштуванням додаткового залу та паркінгу. Думаю, разом із авторами проєкту зробимо презентацію.

Для вінничан це знакове місце. Пам’ять робить нас сильнішими. Ми прожили ще один рік від лютого, який не закінчується… Від лютого — до лютого… Дякую усім землякам, які на війні. Які стоять на фронті за наше завтра. Весна буде.

Ескіз відновлення Будинку офіцерів

Ми витримуємо погрози, обстріли. Ми готові до блекауту. Ми стали сильніші. Прожили ще один рік болю. Рік надії. Ще один лютий рік незламності. Слава Україні!

Олександра МАЄВСЬКА