Весь цей час громадянин Ізраїлю перебував під домашнім арештом у вінницькій синагозі.

Ми вже писали про те, як дівчину із Немирова збив на смерть громадянин Ізраїлю. За вірою — хасид, який їхав до могили цадика Нахмана зустрічати Новий рік. На орендованій машині він в центрі Немирова здійснив на пішохідному переїзді наїзд на дів­чину…

Удар був таким, що во­на одразу померла.

Водія, який їхав із іншими хасидами, затримали. На суді єврейська громада м. Вінниці взяла його на поруки та помістила проживати у синагозі міста.

Ось що повідомила поліція:

– У ДТП на Вінниччині загинула молода дівчина, яка переходила дорогу через пішохідний перехід. Аварія сталася 14 вересня в Немирові близько 21 години. За інформацією слід­ства, 24-річний водій автомобіля Skoda, взятого в оренду, громадянин іншої країни допустив наїзд на дівчину, яка перетинала проїжджу частину дороги по нерегульованому пішохідному переходу. Внаслідок аварії потерпіла отримала травми, несумісні з життям.

Результат огляду керманича на приладі «Драгер» показав, що на момент вчинення ДТП чоловік був тверезим.

– Там вже давно потрібно було поставити світлофор. Наш голова, місцева громада не раз ставили питання про це. Але ця дорога міжнародного значення. Тому таке рішення має приймати «Автодор». Досі не прийняв, – обурюються неми­рівчани.

– Так, ця резонансна ДТП, на жаль, сталась у нашому місті. Як мені доповідав начальник місцевого відділення поліції, попереднє слідство показало, що водій навіть не гальмував і їхав на великій швидкості в межах міста. ДТП сталась на людному перехресті, – коментує трагічну подію голова Немирівської ТГ Віктор Качур.

– Удар був у голову загиблої таким, що смерть наступила миттєво.

Щоб ви розуміли, тіло молодої жінки відкинуло від одного краю пішохідного переходу до іншого.

«Швидка», че­рез відомі реорганізації, їхала дуже повільно.

Але шан­сів, кажуть медики, у дівчини після удару легковика не бу­ло.

Загибла – міс­цева жителька. Во­на з багатодітної родини, скром­них стат­ків.

Починають висувати вер­сії, що було погане освітлення. Освітлення було нормальним, стандартним, бо ж коли засвічуються ліхтарі, то включається реле, – додає голова.

24-річну Аліну Силіну поховали у рідному місті.

Ось які пояснення дали хасиди:

– У автомобілі було троє. Подолали величезний шлях поїздом. У Вінниці в оренду взяли автомобіль. Трапились затримки.

Хасиди поспі­шали. Бо ж о 21 год. вони лише проїжджали Немирів. А це вже було 14-те число.

Через три години наступав єврейський Новий рік. Бо в цьому році саме 15-го вересня настав 5784 рік за літочисленням іудеїв.

Та і через три години наступала комендантська година. Через війну.

Але одного із них ця «спішка» зробила вбивцею...

Чи є вже вирок по цій справі – запитали ми прокурора області. Він відповів, що справу розслідували та передали до суду.

– Під час розслідування встановлено, що водій їхав від 50 до 60 км на год. Не був у стані алкогольного сп’яніння. Вину визнав. Суд врахував, що це був не навмисний наїзд. Зуст­рівся із рідними загиблої і запропонував їм суму матеріальної компенсації. Вони погодились і прийняли.

Суд ухвалив водієві 5 років позбавлення волі і на 3 роки позбавив права керувати автомобілем. Крім того, 400000 підсудний добровільно пожертвував на ЗСУ. Врахувавши це, суд вирішив змінити 5 років на умовний термін.

Таке рішення задовольнило обидві сторони і жодна із сторін апеляцію не подавала. Тому судове рішення вступило в силу.

Чи перебуває зараз засуджений за українськими законами ізраїльтянин, навіть якщо умовно, в Україні, в тій же синагозі чи в іншому місці, чи стоїть він на обліку в службі нагляду та виконання покарань – прокурор відповіді не дав. Послався на те, що прокуратура не володіє такою інформацією.

Редакції з неофіційних джерел стало відомо, що за сприяння міжнародних організацій громадянин Ізраїлю, який скоїв смертельний наїзд на немирівчанку, покинув Україну і повернувся до Ізраїлю.

Тетяна Квасюк