Його сина Олександра у місцевому військкоматі вирішили забрати на строкову службу, незважаючи на те, що має важку хворобу та не досяг призовного віку — 20 років. Чоловік обурений діями посадовців та вимагає справедливого розслідування.

– 24 травня 2017 року моєму сину принесли додому повістку, де було вказано з’явитись у військкомат наступного дня для проходження медкомісії. Олександр так і зробив. Але належного медичного огляду не було. Після того йому вручили направлення на відправний збірний пункт для подальшого проходження військової служби. Цього разу із Олександром вже прийшли я та мій товариш Михайло, аби дізнатись підстави призову. Адже, згідно з Указом Президента України, забирати на строкову службу осіб, яким не виповнилось 20 років, не мають права, — починає розмову Ігор Климнюк. — Працівники Бершадського військкомату відповіли, що, згідно з законом України, призиваються хлопці з 18 років. Більш того, додав, що мій син сам погодився йти до армії. Хоча жодного документа, де був би підпис Олександра, нам так ніхто і не показав. Більш того, співробітники структури нам заявили: якщо Сашко не буде відправлений сьогодні з іншими призовниками на службу, то тоді йому загрожує суд та ув’язнення на три роки. Після цього ми зателефонували до військової прокуратури, аби повідомити про даний інцидент, та написали письмове звернення до правоохоронців і керівництва самого військкомату. У відповідях, які ми згодом отримали, було вказано, що дійсно сина не мали права забирати до армії. А порушень з боку працівників не виявлено. Це нас обурило, тож змушені були звертатись до прокуратури та обласного військкомату. Як результат — співробітників лише попередили про недопущення неправомірних дій щодо призовників. Мого сина не призвали до служби…

Та не пройшло і півроку, як Олександр Климнюк знову отримав повістку в армію. Якраз тоді стартувала осінньо-призовна комісія.

– І знову ж син не ховався та пройшов усе необхідне медобстеження. За станом здоров’я його звільнили зі служби, адже він роками хворів на остеохондроз та двобічний коксатроз. Одним словом — у моєї дитини поступово руйнуються тазостегнові суглоби, — із сумом додає Ігор. — Співробітники військкомату в усній формі сказали Олександру прийти пізніше для видачі тимчасового посвідчення. А вже 21 березня цього року син самостійно за ним прийшов. Проте подальші події його шокували. Бо військові незрозуміло чого звинуватили сина в тому, що рентгензнімки та протоколи лікарів недійсні. Мовляв, це винна обласна комісія, яку не задовольнив висновок бершадських медиків. І знову ж таки, офіційного підтвердження своїх слів працівники місцевого військкомату не надали. Лише попросили зробити новий рентген, який згодом і підтвердив той самий діагноз Олександра. Та навіть це співробітників не задовольнило. Вони стали вимагати проходження нової медичної комісії, при тому жодної повістки не давали. Ми як законослухняні громадяни виконали прохання військкомату і тепер чекаємо, що ще нового видумають працівники, аби Сашка забрати до армії. Ні, він не проти служити, був і на передовій зі мною як волонтер. Проте, на мою думку, все має бути згідно з законом. Бо призивати калік та тих, хто не досягнув потрібного віку — це неправильно і виглядає наче помста мені за мою діяльність та принципову позицію. До яких пір у військкоматі будуть порушувати закон та права громадян?

У Бершадському районному військовому комісаріаті так прокоментували інцидент:

– Обласна призовна комісія восени 2017 року не затвердила громадянина Олександра Климнюка як непридатного до проходження військової служби, після повернення справа була занесена до картотеки призовників, що підлягають призову на строкову військову службу. 23 березня 2018 року Олександр Климнюк був направлений працівниками Бершадського районного військкомату на проходження медичної комісії відповідно до ст. 15. п. 8 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», Указу Президента України від 15 лютого 2018 року «Про звільнення у запас військовослужбовців строкової служби, а також про строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу у 2018 році» та наказу військового комісара Бершадського РВК «Про призов громадян на строкову військову службу» від 22.02.2018 року.

Втім, така відповідь Ігоря Климнюка не задовольняє. Він і досі продовжує добиватись справедливості. Якщо потрібно буде — писатиме до Міністерства оборони України.

Віталіна Трудько