Позаду залишився ще один навчальний рік. Настала довгоочікувана пора літнього відпочинку. Перед батьками постала непроста задача організації безпечного дозвілля та оздоровлення своїх дітей.

Одним з найкращих варіантів, на початку червня, безперечно є перебування дитини у пришкільному таборі, де кожен день буде насичений різноманітними іграми і розвагами, походами в музеї, театри та кінотеатри. Організовуються заняття в гуртках та конкурси. Поза увагою не залишається і фізкультурно-оздоровча робота. Незайвим є і спілкування дітей з психологами під час проведення психологічних тренінгів.

В м. Вінниці, в 2018 році, на базі загальноосвітніх навчальних закладів створено 29 таборів відпочинку з денним перебуванням, в яких будуть перебувати майже 5 тисяч дітей.

Функціонувати пришкільні табори будуть з 05.06.18 р. по 22.06.18 р. З 11 червня заплановано початок роботи літньої оздоровчої профільної школи «Юннат» на базі Вінницької обласної станції юних натуралістів.

Крім закладів з денним перебуванням, в м. Вінниці функціонують і стаціонарні оздоровчі установи. Так,  з 03.06.18 р. розпочала свою роботу дитячо-юнацька спортивно-оздоровча база «Колос». Для лікування та оздоровлення дітей з  серцево-судинною патологією та аліментарно-конституційним ожирінням цілорічно функціонує Вінницький обласний дитячий кардіоревматологічний санаторій.

З метою належної підготовки до проведення дитячої оздоровчої кампанії  2018 року, профілактики епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах, фахівцями Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області прийнято участь у семінарі з керівниками пришкільних денних таборів відпочинку, організованому департаментом освіти ВМР,  на тему «Медико-санітарне забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей та підлітків у пришкільних таборах з денним перебуванням». Крім того, було  проведено  два семінари  з прийняттям заліків по визначенню рівня гігієнічних знань у працівників Комунальних підприємств «Меридіан» і «Школяр».

Директору департаменту освіти ВМР та керівникам  пришкільних таборів відпочинку та ДЮСОБ «Колос» направлено 32 листа – пам’ятки  щодо організації якісного та безпечного відпочинку та оздоровлення, в т. ч. харчування, в яких наголошено про їх персональну відповідальность за дотримання вказаних вимог.

В підготовчий період було проведено аналіз приблизних меню харчування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку. Слід зазначити, що приблизне меню харчування дітей у пришкільних таборах було погоджене тільки за переліком страв, так як, через обмеженість фінансування,  стан виконання натуральних норм продуктів харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», буде становити близько 25% від норми.

Тому, з метою виконання вимог чинного законодавства щодо забезпечення якісного та повноцінного харчування в пришкільних таборах, на адресу  міського голови направлявся лист про надання сприяння у вирішенні вказаної проблеми.

Згідно доручення  начальника Вінницького міського управління від 17.05.18р. № 8-о  «Про організацію контролю за проведенням оздоровлення та відпочинку  дітей у 2018 році»  визначено фахівців  управління, відповідальних за  здійснення  нагляду  за  ходом  підготовки  та  функціонуванням  оздоровчих  закладів.

З метою здійснення державного  санітарного нагляду за відкриттям пришкільних таборів відпочинку, з 21 по 25 травня 2018 року фахівцями  Вінницького міського управління  Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області були проведені відбори проб води з мереж водогонів 29 загальноосвітніх навчальних закладів для проведення моніторингових лабораторних досліджень на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4.171-10 по мікробіологічним та санітарно-хімічним показникам.

Згідно отриманих результатів, проби води, відібраної на харчоблоках шкіл №№ 18, 21, 29 не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 по водневому показнику активності іонів, який становив 6,4, 6,28 та 6,43 відповідно, при нормативному значенні – від 6,5 до 8,5.

Директору департаменту освіти  направлявся лист щодо необхідності  забезпечення проведення інтенсивного промивання внутрішніх мереж водогонів зазначених закладів.  Після проведення запропонованих заходів, фахівцями управління було організовано повторний відбір проб. Згідно результатів повторних лабораторних досліджень, вода водогінна відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 по всім показникам.

Перед початком роботи закладів оздоровлення та відпочинку, за заявами керівників, проведені позапланові обстеження всіх зазначених установ на предмет визначення готовності до початку роботи, під час яких обстежувались території, виділені навчальні аудиторії для перебування дітей у загонах, санітарно-побутові приміщення, харчоблоки на предмет забезпечення  холодною та гарячою проточною водою, холодильним та технологічним обладнанням, кухонним та столовим посудом, розробним інвентарем, миючими та дезінфікуючими засобами. Особлива увага приділялась питанню своєчасності проходження обов’язкового медичного огляду  працівниками зазначених закладів.

В ході кожного обстеження було організоване проведення санітарно-освітньої роботи.

Після виконання пропозицій щодо необхідності проведення ремонтних та облаштувальних робіт, з 03.06.18 р. ВДЮСОБ «Колос», а з 05.06.18 р. 29 пришкільних таборів відпочинку розпочали свою роботу з дозволу Держпродспоживслужби.

Фахівцями Вінницького міського управління ГУ ДПСС у Вінницькій області буде налагоджено дієвий контроль за дотриманням вимог чинного законодавства і під час функціонування всіх закладів оздоровлення та відпочинку, основною метою якого буде недопущення епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах.

Г. М. Матвійчик
Фельдшер санітарний відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства
Вінницького міського управління
ГУ ДПСС у Вінницькій області