Святошинський райсуд Києва після чисельних засідань і зволікань таки дослідив 2 епізоди у справі проти 5 колишніх бійців спецпідрозділу МВС «Беркут» стосовно вбивства активістів Майдану Максима Шимка та Георгія Арутюняна, які загинули під час Майдану на столичній вулиці Інститутській.

Зокрема після виступу в суді мами вінничанина Шимка – Зої Семенівни Феміда встановила факт убивства 20 лютого 2014 року екс-«беркутівцем» Сергієм Зінченком Героя Небесної сотні Максима Шимка.

– Я вже не могла мовчати і сказала в суді про цю кулю, яку вилучили із тіла Максима! Бо інакше цей процес був би безкінечним, і адвокати «беркутівців» затягували його як могли… І на інші кулі, які були в одязі вбитих героїв, вони писали заперечення, мовляв, їх підкинули! Але тут Зінченку і його захисту вже було нічим «крити», — розповіла мати Максима Шимка. – Бо зброю Зінченка, із якої вбили Максима, знайшли давно, і ми знали, хто вбив нашого сина… Ви можете собі уявити, як мені ходити на ці суди і дивитись на їхні самовпевнені відгодовані обличчя, в ці очі, без каяття та відчуття провини. І я не витерпіла та сказала правду про кулю, про весь цей суд і вбивць наших дітей. І суд прорвало, їхні імена назвали, та знову почалась ця гра адвокатів у стилі «Не його рушниця! Йому дали наказ! Він передав зброю іншому….» На що я чітко як мама загиблої на Майдані дитини сказала: «Хлопці, ви ж давали присягу на вірність Народу України, а самі вбивали цей народ? Чи ви служили Януковичу і Золотому Батону? Чи ви не мали сміливості не стріляти в однолітків із фанерними щитами та не виконувати злочинний наказ? Бо як вам тоді забракло сміливості, то сьогодні є суд над вами і буде вам тюрма до віку… Я не бажаю вашої крові, але я хочу справедливості. Бо до Максима та решти хлопців у той момент від вас було далеко, але ви спеціально влаштували те сафарі на живих людей у центрі Києва і дотепер не каєтесь та не називаєте спільників. Значить, маєте понести покарання і покаятись. Бо без каяття не буде спокою вашим душам і серцям… Я все, що накипіло, їм в очі сказала, а суддя мовчав і слухав… Решту ви знаєте.

Після цього суду вже офіційно стало відомо, що вінничанин Максим Шимко загинув навпроти готелю «Україна» по вул. Інститутській, з правого боку. Куля влучила Максиму в шию після того, як пробила його саморобний щит із профнастилу… Із його тіла було вилучено фрагменти цієї кулі та частки щита, оскільки куля спершу пройшла через тверду перешкоду і частково зруйнувалася. Однак експерти ідентифікували кулю та вбивцю вінничанина, бо вона була випущена із вогнепальної зброї калібром 7,62 мм. Цей автомат належав одному з обвинувачених «беркутівців» — Сергію Зінченку. Крім того, експертиза встановила, що Шимко отримав поранення з правого боку, тобто звідти, де перебувала так звана «чорна рота» спецпідрозділу МВС «Беркут». Як зазначив у коментарі журналістам прокурор у справі Яніс Сімонов, особливістю сьогоднішнього судового слідства є те, що вперше встановлено безпосередньо причетність Зінченка до вбивства учасника Революції гідності. Також прокурор додав, що в Арутюняна стріляв інший підрозділ «Беркута», бійці якого були одягнуті у синю форму та бронежилети. За словами Сімонова, слідству відомо, що це за підрозділ, однак сьогодні його назва не розголошуватиметься.

Нагадаємо, що Генпрокуратура України ще в 2014 році передала до суду кримінальне провадження стосовно екс-«беркутівців» Зінченка й Аброськіна за підозрою у вбивстві 39 активістів Майдану. 10 лютого 2016 року в Генпрокуратурі заявили про завершення розслідування й направили до суду кримінальне провадження стосовно ще трьох екс-«беркутівців» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського. За даними прокуратури, цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину. Кримінальні провадження щодо всіх підозрюваних колишніх бійців «Беркута» об’єднані в одне.