Про долю братів-близнюків Андрія та Миколи Трегубів зі Жмеринки наша газета неодноразово писала.

При живих батьках вони виховувались в інтернаті, а з початком російської агресії стали зрадниками… 28-річний Коля був у підпорядкуванні бойовиків. А після поранення переїхав до Москви, де суд ухвалив рішення його депортувати, бо політичного притулку він так і не отримав. Трохи по-іншому склалось у іншого брата — Андрія. Він начебто у пошуках рідної людини потрапив до терористів. Охороняв будівлі СБУ «ЛНР», був на посаді кулеметника та здійснював охорону блокпосту. Втім, у 2014 році, коли повернувся додому, Андрія затримали за незаконне носіння бойових припасів та участь у терористичній організації. Колегія суддів призначила покарання – 6 років позбавлення волі. Невдовзі ім’я Андрія Трегуба внесли у списки на обмін військовополонених, але вже у Горлівці він відмовився переходити на окуповану територію.

Після опублікованого листа сусідки братів-близнюків зі Жмеринки, яка запитувала про їхню долю ми отримали відповідь від їхнього знайомого Євгена, який проживає у Росії. Ось що він розповів.

– Дуже дивно, що хтось ще опікується долею хлопців, особливо земляки. Бо це сусіди їх першими здали спецслужбам, і таку зраду вони навряд чи пробачать. Мало хто знає, але спочатку правоохоронці подумали, що затримали Миколу, і лиш потім зрозуміли свою помилку… Наскільки мені відомо, Коля не брав участі у бойових діях на відміну від брата.

Нині він проживає у Москві, працює різноробочим, зарплати невеликі або ж взагалі дурять через статус… У поліцію не поскаржишся, бо ж все неофіційно. Хлопець отримав тимчасовий притулок, а квоту (дозвіл на проживання іноземцям) йому так і не надали, бо це важко. Не скажу, що сумує за домівкою, бо дивиться на речі реально і розуміє, що його в Україні не чекають з обіймами та кульками. Микола обурюється, що на території Росії повне беззаконня і важко з документами, що у нас такі чиновники, як у вас… І те, що ви чомусь вирішили, начебто вся країна Путіна підтримує — це не так, — розповів товариш братів Євген. — А ось Андрій ще з минулого року у Німеччині. Він хоч і не взяв участі у обміні, але вийшов із тюрми за законом Савченко. Він все таки опинився в «ДНР». З відти поїхав у Москву до брата а потім попросив політичного притулку. Перші шість місяців пробув у таборі для біженців з арабами, бо така процедура. Поки сидів у ваших місцях позбавлення волі, то отримав туберкульоз. Зараз проходить лікування, вчить мову, має роботу, оформлює документи, і статус у нього там більш-менш нормальний. Одним словом, знаходиться на офіційних підставах. Зрозуміло, що приїхати до родичів хлопець теж не може. Але хто знає, може, зміна влади якось вплине…

Додамо, що за 5 років збройного конфлікту вінницька Феміда засудила чотирьох підозрюваних які здійснили злочини проти основ національної безпеки. Окрім братів-близнюків, фігурують Вадим Майстренко із Калинівки (заочно), син екс-воєнкома з Гайсина Іван Гончаров, вінничанин Олексій Кузічкін за заклики створити народну республіку…

Валентина Лісова