Пошуковий хист та слухняність хазяїну демонстрували понад десяток вівчарок. Вони мали виконати те, з чим доводиться стикатись щодня — вистежити по сліду противника і затримати його, проповзти непоміченими і здолати будь-яку перепону, знайти зброю і захистити свого господаря. Чотирилапі вправно долають смугу перешкод та миттєво виконують команди. За кожним рухом учасників пильно спостерігає суддя Олег Петрусь.

– Головним критерієм змагань є встановлення контакту між кінологом та собакою. Важливе значення має регулярне проведення щоденних тренувань. Також кінологів і їх улюбленців випробовували і на психологічну витривалість. Адже ними не можуть бути люди з неврівноваженою психікою, — каже Олег Петрусь. — Вишкіл собак розпочинають від самого малечку. На службі у Нацгвардії чотирилапі у середньому до 10 років. Потім виходять на почесну пенсію.

Чотиримісячне цуценя начальник кінологічної групи Павло Кравчук взяв на виховання п’ять років тому. З дитинства улюблениця Джесі була зацікавлена апортировкою, пошуками предметів. У результаті виросла талановитим пошуковцем, вірним другом. На рахунку німецької вівчарки кілька знайдених людей. А ось у красеня Блека це останнє змагання. Пес віддав службі понад 9 років, здобув чимало грамот, адже вміє дуже швидко затримувати правопорушника.

– Свого часу мій побратим Руслан Дворняк взяв цуценя собі додому й там із ним займався. Оскільки ми сусіди, то досить часто я в цьому допомагав йому. Одним словом – разом вигулювали та дресирували. Навіть ім’я Блек обирали вдвох. Коли пес підріс, його забрали до частини у розплідник й він був на патрулюванні міста. Та невдовзі товариша перевели на іншу посаду, й він залишив мені чотирилапого, але до цих пір часто його навідує. Жартуємо, що у собаки два тата, – розповів Анатолій Гаврилюк, керівник кінологічної служби стрілецького батальйону. — Останні сім років ми з Блеком служимо разом у конвойній службі й займаємось конвоюванням засуджених та охороною підсудних. Пес – вірний, надійний товариш, який ще виконує роль так званого психолога. Бо коли з чорним красенем, вага якого 53 кілограми, виходиш на перон вокзалу, то в ув’язнених відразу відпадає бажання чинити якийсь опір.

А ще ми разом виконували завдання на блокпосту у зоні ООС. Тож пес має звання учасника бойових дій, тільки без посвідчення. На цих змаганнях Блек продемонстрував достойний рівень і може ще показати приклад молодшим чотирилапим. Плануємо ще близько року прослужити і вже разом йти на почесну пенсію. Дбатиму про собаку вже вдома.

Переможцем змагань в результаті стала німецька вівчарка Арч. Йому 3,5 року. Найкраще виконує команди слухняності, вправно долає смугу перешкод, за лічені секунди знаходить загублені речі по запаху людини. Пес представлятиме військову частину 3008 на чемпіонаті з багатоборства кінологів Західного оперативно-територіального об’єнання НГУ.

Вікторія Снігур