Варто нагадати, що саме на Вінниччині мешкає найбільша за чисельністю популяція зубрів.

Тільки на території Хмільницького лісгоспу останній перепис, котрий відбувався взимку цього року, зафіксував 95 дорослих тварин, у той час, коли всього в Україні їх не більше 300. А ще три десятиліття тому їх було удвічі більше. Через це зубрів занесли до Червоної книги України як вид, існуванню якого можлива загроза, і як вид, що підлягає охороні, до ІІІ додатку до Бернської конвенції. Зрозуміло, що полювання на цих могутніх тварин заборонене. За вбивство червонокнижного зубра штраф сто тридцять тисяч гривень і кримінальна відповідальність. Але лісники кажуть, що державної програми збереження популяції зубрів в Україні не існує. Тож оберігати тварин від браконьєрів доводиться власними силами.

Цього року для того, щоб розширити ареол проживання цих тварин і для збереження виду, вінницькі лісівники заходилися переселяти зубрів до інших областей. Є ще й інша причина переселення — щільність поголів’я зубрів на Вінниччині — 5 особин на тисячу гектарів. Це вже забагато.

Про одне з таких великих переселень розповіли у прес-службі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. На сьогодні вдалося знайти нові домівки для 34 європейських зубрів. І вони вже нормально почуваються у Чернівецькій, Львівській, Волинській та Івано-Франківській областях.

За кожного переселеного зубра лісгосп отримує у середньому 75 тис. грн. Інші господарства купують вінницьких зубрів для такого корисного методу, який називають «освіженням крові». Суть його в тому, що потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим і витривалішим.

Традиційно зубри, котрі раніше здійснювали величезні міграції, зараз ведуть осідлий спосіб життя. Тримаються невеликими сім’ями або стадами (до 50 особин). Живляться травою, листям, пагонами і гілками дерев та чагарників, корою, добре їдять сіно. Раз на рік самиця після 9-місячної вагітності народжує одне, рідко двох малят.

Ілона ВАЛЬТЕР