Люди впевнені, що мова йде про екологічну катастрофу. Літньої спеки тут бояться чи не найбільше, адже випаровуються токсичні речовини. Від нестерпного смороду особливо страждають діти. Місцеві навіть підготували звернення до Президента з проханням про допомогу.

— Це просто екологічний геноцид. Тростянець покритий страшенним смородом, який з’явився завдяки роботі державного підприємства — спиртзаводу. Діти хворіють різного виду алергіями, із носа тече кров, лопаються судини в очах, без усіляких причин втрачають свідомість. Майже всі громадяни селища мають якісь проблеми зі здоров’ям, задишки, страшний головний біль. Запах нестерпний, немає чим дихати. За останні три роки наша проблема була неодноразово висвітлена всім, але віз і нині там. Наша мирна акція протесту триває три тижні, й ми благаємо: не дайте нам і нашим дітям померти від викидів сірководню, які перевищують у 6-9 разів норму, — каже жителька Тростянця та член ініціативної групи Світлана Баламут. — Я мама чотирьох дітей. Кожен раз зі слізьми дивлюсь на те, коли моя донька втрачає свідомість, і розриваюся на частини, коли дивлюся в очі сина, змученого головним болем. Врятуйте нас, ми хочемо просто дихати. Бо хтось заробляє величезні гроші, вбиваючи все населення Тростянця.

Як повідомила нам голова Тростянецької ОТГ Людмила Червонецька, минулого тижня в неї відбулась зустріч з представником спиртзаводу Віталієм Марчуком та з виробниками препарату для очищення стоків.

– Якщо на сьогодні на полях фільтрації перебуває 100 тисяч тонн барди, яку ніхто не знезаражував і не думав, що робити з відходами, то само собою це мало дійти до тієї ситуації, яка є. Люди хочуть єдиного — щоб той, хто довів до такого, подумав, як те все ліквідувати. На даний момент виконується робота з обробки карт на полях фільтрації препаратом оксидол, у результаті якого має зникнути запах. Роботи ведуться згідно з укладеним договором. Перед початком обробки  препарату були відібрані лабораторні проби атмосферного повітря. Науковцями будуть зроблені заміри проміжні і 19 липня завершальні. Тоді проголосять результати. Втім, зараз запах все одно нестерпний, — каже голова ОТГ Людмила Червонецька. — Директор пообіцяв, що препарат буде вноситися постійно. І готовий надати гарантійний лист на будівництво випарювальної установки до 1 червня 2020 року. А також попросив розблокувати виїзди і в’їзди на підприємство та надати  можливість вивезти готову продукцію. Громадськість надала згоду  на вивезення  частини  готової продукції (300 тонн) з метою забезпечення виконання робіт щодо ліквідації наслідків екологічної проблеми. На черговому зібранні  біля спиртзаводу з громадськістю буде обговорено та підтримано подальший план дій.

Вікторія Снігур