Як повідомлялось раніше місцевими ЗМІ, 19 липня правоохоронці розшукали та затримали засудженого К., який 5 липня, під час відбуття покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, втік з поселення, розташованого на території Ладижинської птахофабрики. На розшук засудженого було орієнтовано особові склади Ладижинського, Тростянецького, Крижопільського та інших відділень поліції, вжито першочергових заходів до поширення інформації про небезпечність особи злочинця, особливі прикмети та інші деталі. На жаль, проведеними оперативно-розшуковими заходами не вдалось швидко встановити місцезнаходження втікача, тому робота по його виявленню тривала систематично із залученням різних людей, установ, організацій.

Однією із поширених теорій криміналістичної науки щодо методик розкриття злочинів є така, що вимагає вивчення особистості злочинця, його звичок, можливих моделей поведінки та наступних кроків, а також концентрації на самому злочині та способі його вчинення. Радість від успіху (вчиненого злочину) затьмарює розум правопорушника, внаслідок чого він допускає помилки під час вчинення злочину, які потім використовуються правоохоронцями під час досудового розслідування. Не без долі везіння, так сталось і цього разу. 16 липня до Тростянецького відділення поліції надійшло повідомлення про те, що близько 21.00 у парку в с. Ободівка зловмисник з ножем накинувся на 19-річну дівчину, у результаті чого вона отримала травми передпліччя та стегна. Потерпілу госпіталізували у хірургічне відділення районної лікарні. Протягом декількох днів з часу вказаної події матеріали кримінального провадження за фактом нападу від 16.07.2019 в с. Ободівка вивчав заступник керівника місцевої прокуратури, який випадково (як він сам стверджує) звернув увагу начальника слідчого відділення та процесуального керівника у провадженні на спосіб вчинення вказаного злочину, а саме маскування зловмисника, заздалегідь заготовлений гострий предмет для нанесення тілесних ушкоджень, раптовий напад зі спини та втеча з місця події, як тільки жертва нападу вчинила хоча б якийсь опір.

Вказав, що дії «ободівського» нападника дуже схожі на почерк розшукуваного К., за який злочин останній був засуджений в 2018 році судом до позбавлення волі (в березні 2017 року в смт. Крижопіль за подібних обставин було здійснено напад на 14-річну дівчину з метою заволодіння її мобільним телефоном) та за попередній злочин, який К. скоїв ще в 2010 році (раптовий безпричинний напад з ножем на жінку в безлюдному місці), надав слідству інформацію про біографічні дані К., вказав, що ймовірно, останній може перебувати на шляху до Крижопільського району, де мешкав до засудження. Слідчим в свою чергу вказану інформацію доведено до відома оперативних підрозділів поліції. Якраз у цей час до поліції зателефонувала жителька с. Ободівка та повідомила, що в нічний час невідома особа краде овочі з її городу. Прибувши на виклик, працівники поліції почали обходити прилеглу території та, у розташованому неподалік покинутому будинку, вони виявили К., який два тижні перебуває в розшуку. З часом з’ясувалося, що він пішки прийшов в Ободівку, знайшов занедбаний будинок і оселився в ньому. У нічний час виходив на пошуки їжі, а саме: крав овочі з городів селян та ловив рибу в місцевому ставку. Попередньо, прикмети К. співпадають з прикметами особи, причетної до нападу на жительку села Ободівка 16 липня 2019 року. Однак його вину у вчиненні вказаного злочину ще слід довести в ході досудового розслідування та в суді. За Кримінальним процесуальним кодексом, слідчі, оперативні підрозділи поліції та прокурор відносяться до сторони обвинувачення, тому переслідують спільну мету: захист особи, держави і суспільства від кримінальних правопорушень, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Віталіна Володимирова