Таким чином вони висловили свій протест вантажівкам, які через місто возять зерно до елеватора. Дорога вже стала суцільним решетом, а від постійних вібрацій тріщать тамтешні будинки, гаражі та господарські будівлі. І така біда ледь не в кожного, хто мешкає по вулицях Визволення, Космонавтів, Доватора, Порика, Центральній, Верхній Трудовій і Одеській. Люди вимагають, аби великогабаритні машини не їздили біля їхнього житла, та просять знайти варіант об’їзду іншим боком.

– Цього року рух вантажівок інтенсивніший, раніше такого не було. Нове асфальтне покриття вже має тріщини, й ми розуміємо, що ремонтувати його ніхто не буде. Крім того, у 30-градусну спеку рух фур більше 24 тонн через місто заборонений, та на це правило перевізники не зважають, — обурюються мешканці Жмеринки. — Заклеювати та латати тріщини у будинках вже втомились, але довго це не тримається. Ми просили керівництво змінити рух вантажівок, знайти альтернативу, проте ніхто слова не дотримався. Мовляв, об’їзною невигідно, бо це додаткові витрати на пальне. Писали листи до Укртрансбезпеки про встановлення вагового контролю на в’їздах у Жмеринку, але відповіді не надійшло. Саме тому влаштували акцію протесту! Ми не проти, щоб у місті працювали підприємства, але ж не такою ціною. Скоро будемо мітингувати й під дверима багатьох чиновників. Бо в розбитих дорогах винні не тільки водії «понаднормових» фур, а й ті, хто дозволяє або не помічає руйнівні вантажі.

Водії вантажівок лиш руками розводять. Пояснюють: такий маршрут їм проклало керівництво, та й на карті даний маршрут трактують, як об’їзну дорогу. А рухатись в іншій частині міста, де тунель, не кожна вантажівка зможе.

Зрештою, за півгодини після перекриття та емоційних дискусій громада взялась пропускати автомобілі. А секретар міської ради Юрій Світлак створив ініціативну групу, куди увійшли представники влади, перевізники, ЖКГ, керівництво елеватора. Засідання відбулось 31 липня й там вирішили розвантажити потік вантажівок, тому частина з них курсуватиме іншим маршрутом. Буде встановлений ваговий контроль у всіх в’їздах. Крім того, чиновники підняли питання про будівництво об’їзної дороги, яка обійдеться у 50 мільйонів гривень. Тому фінансування має бути як з міста, так з району не без залучення держбюджету та інвесторів.

Віталіна Володимирова