Після сенсаційної перемоги на виборах 21 квітня Зеленського голова ВінОДА Валерій Коровій досі на своїй посаді «губернатора» Вінниччини від Порошенка та не давав жодних коментарів щодо виборів і останніх політичних подій. Але перші 100 днів при владі 6-го Президента минули без його візиту до Вінниці… І Валерій Вікторович погодився відверто відповісти на 13 основних запитань про долю області та країни при Команді Зе від читачів «33-го каналу».

Запитання №1 – це «розрив» Вінниччини на 3 райони із можливою втратою територій і втратою статусу Вінницею обласного центру. Що все-таки відбувається із цим переділом і що виграють від чергової реформи мешканці 27 районів і сільських громад?

– Мені відомо, що над цією реформою справді працює робоча група від діючого Кабміну та офісу нового Президента… Це будуть зміни до Закону України про адміністративний і територіальний устрій на основі напрацювань Центру розвитку місцевого самоврядування із кожної області України. За останньою інформацією, яка в мене є, на Вінниччині буде створено 61 ОТГ – об’єднана територіальна громада – і 3 райони. Підкреслюю – це не кінцевий варіант, бо дискусія триває разом із поправками та уточненнями. І не треба боятись цих змін, бо, перш за все, «революція» на краще відбудеться в самій організації місцевої та державної влади. По суті, мова йде про ліквідацію ОДА і РДА зі всіма управліннями та апаратом.

Натомість на Вінниччині будуть утворені 61 міні-район із своєю радою, виконкомом і всіма тими функціями та послугами для людей, які нині не завжди якісно надаються в 27 районних центрах… Фактично не потрібно буде їздити в район, все для людей буде в центрі ОТГ. Бо із «совковим» уявленням про район і секретаря райкому партії на чорній «Волзі» давно пора відійти… А на три райони в новому баченні буде покладено виключно функції префектури – контролю за рішеннями та фінансами органів місцевого самоврядування. Якщо коротко – префект має право призупиняти будь-яке незаконне рішення місцевої ради, виконкому і голови ОТГ із передачею їх до адмінсуду. Ось модель, яка планується до впровадження на Вінниччині… Зазначу ще раз – це зовсім інший підхід до влади на місцях та людей, яким не потрібно буде їздити в район за довідками, субсидіями чи паспортами.

– Вінницька область залишиться в своїх межах, а Вінниця – обласним центром?

– Так! Жодних зазіхань на землю і територію Вінниччини немає і не може бути… А Вінниця, окрім того, що вона центр ОТГ, також збереже функції найбільшого райцентру в області та водночас обласного центру… Тобто структура така – область, 3 райони, 61 міні-район у форматі ОТГ – міські, селищні та сільські громади.

– Коли ж тоді відбудуться місцеві вибори?

– У рамках цієї дискусії потрібно розуміти, що в разі поділу Вінницької області на ці 3 райони і створення 61 ОТГ маємо обрати їхні нові ради, голів та утворити виконкоми. Якщо ця адмінреформа та зміна територіального устрою рішення Кабміну буде запущена із 1 січня, то дочасні вибори постановою нової Верховної Ради можна чекати навіть у грудні 2019-го року. Чи навесні 2020-го… Це колосальна робота людей, бо одні органи влади треба буде ліквідувати – нові утворити. І це долі сотень тисяч людей та всієї України.

– Ви плануєте йти на ці місцеві вибори?

– Я розглядаю різні варіанти, і поки що є бажання боротись за мандат депутата Вінницької обласної ради і впливати на утворення виконкому цієї ради…

– Виходить, ви останній чи передостанній «губернатор» Вінниччини? Чи ви не любите слово «губернатор»?

– Так, я його не люблю, бо в «губернатора» насправді інші повноваження… Коли Вінницьку ОДА двічі штурмували і висловлювали мені в обличчя претензії до судів та прокуратури, то я пояснював активістам та депутатам, що не керую судами чи прокурором… «Але ж ви губернатор?» – запитували мене. А я відповідав, що я лише «голова ОДА» і не впливаю на решту гілок влади…

– Ви аналізували для себе, чому Порошенко програв навіть на Вінниччині? А партія Гройсмана сенсаційно стала другою по області?

– Я можу висловити лише власну думку… Порошенко багато чого обіцяв, і йому повірили 54% виборців уже в першому турі весною 2014-го після стартових 4% довіри у березні того року. Зокрема він обіцяв за 10 днів закінчити війну і з різних причин не зробив цього… Але ж люди чекали і вірили, кожна мати, кожен батько солдата. Він обіцяв та гарантував прості речі, які людям були близькі… І яких люди відверто боялись. Багато що говорилось, а насправді не робилось… І це було видно. І введення в грудні 2018-го військового стану, в тому числі й на Вінниччині, показало негативну реакцію людей на близькість до війни…

Скажу так – на Порошенка виборці дивились крізь призму війни. А праворадикальні рухи, які активно діяли весь цей час, ще більше дискредитували ідею патріотизму. І всі боролись проти Порошенка. Тому є те, що є…

Щодо результату партії Гройсмана на Вінниччині, то він розраховував на 100 і більше тисяч голосів вінничан. З одного боку, тут діяли інерція успіху багатьох його реформ. З іншого – непопулярні, але необхідні для країни рішення по тарифах, субсидіях, медична та інші реформи. Насправді реформаторів ніде не люблять, бо результат від реформ часто не буває миттєвим. Я поважаю Володимира Гройсмана як найбільш прогресивного і чесного політика в сучасній Україні. Я працював із ним у міській раді і вважаю той час найбільш успішним у своїй кар’єрі. Не секрет, що на посаду голови ВінОДА мене запропонував Петру Порошенку саме Гройсман… Тоді для мене це був свого роду «військовий наказ», від якого я не міг відмовитись. І мені відверто жаль, що його «Українська стратегія» не подолала 5-відсотковий бар’єр проходження до парламенту.

– Чому Андрій Гижко пішов із посади вашого 1-го заступника чи його «пішли»?

– Скажу відверто, я був проти, щоб Андрій Петрович йшов на вибори до ВР по 11-му округу Вінниці… Я йому чесно це казав як колега і як людина, що 20 років тому взяла його на роботу і дала йому можливість політичного старту. Бо всі політичні процеси і аналітика показували, що він ці вибори не виграє… А його лозунги, з якими він йшов по 11-му округу, лише дезорганізували виборчу кампанію. Після виборів ми обговорили цю ситуацію, в тому числі й за межами ОДА, і було прийняте спільне рішення, що Андрій Гижко йде з посади за згодою сторін… Для мене це болюче питання, бо треба було опиратись на прагматичні рішення. А не на те, що хтось комусь підказує, нахвалює і нашіптує…

– Ви слідкуєте за прогнозами щодо кандидатів на вашу посаду?

– Ні… Бо ці прогнози далекі від того, що насправді відбувається. Але я моніторю настрої вінничан в соцмережах та новини в Інтернеті на цю тему.

– Анекдот про себе читали, що Коровій домовився із Зеленським і залишається на посаді?

– По-перше, я ні разу не спілкувався із Володимиром Зеленським і не був у офісі Президента… Мав лише розмови із заступниками і помічниками із офісу нового Президента. Тому працюємо із Кабміном і виконуємо свою роботу…

– Чому 2-8 серпня Зеленський не приїхав до Вінниці із новим губернатором?

– Бо жодних повідомлень про його візит у Вінниці та штабі ППС не було… Хоча на 15-річчя Повітряних сил Збройних сил України Головнокомандувач із міністром оборони та керівником Генштабу у такі гості могли б приїхати. Тепер запущена «новина», що Президента Зеленського буцімто «запросили» на День міста та вінницький Івестфорум 13-14 вересня… А насправді про всі значущі події та заходи у області ми повідомляємо офіс Президента наперед, а вже у Києві ухвалюють рішення та рівень доцільності — їхати чи не їхати… Тим більше, що на День міста запросити когось із ВІПів може лише міський голова Сергій Моргунов.

– Після викриття Президентом у Житомирі бурштинових «схем» щось подібне можливе у Вінниці?

– По-перше, бурштинові «схеми» — це нетрадиційна хвороба не лише Житомира, Волині чи Луцька… Це питання законів про використання природних надр по всій Україні, бо у нас незаконно копають пісок, камінь та пісковик… І якщо говорити про «схеми» на Вінниччині, то треба говорити про спирт, про контрабанду із Молдови і про спиртові заводи, які десятиліттями не йдуть на приватизацію через лобі у Раді та тіньові схеми. Як приклад, конфлікт навколо спиртзаводу в моєму рідному Тростянці, де маємо підприємство-банкрут, але до стану санації воно не дійшло. Де невідомо, як і з чийого дозволу вивезено і демонтовано частину обладнання, де тривало виробництво і забруднення природи, де закуповується меляса і з’являється на державному монополізованому виробництві загадковий приватний інвестор… Де на розбірки із акцією протесту місцевих жінок і дітей до Тростянця збирались «тітушки» аж із Закарпаття!

Я вже не кажу про зупинений і законсервований спиртзавод в Немирові, де поряд працює всесвітньовідома горілчана компанія Nemiroff, яка вимушена купувати спирт будь-де, але не в рідному Немирові. Хіба це не «схеми»?

– Як вірянин ви вважаєте, що ПЦУ виживе і пошириться по Україні за нової влади в Києві? Чому МП досі організовує походи під собор, де служить Симеон, проголосивши там свого настоятеля?

– Я віруюча людина. Із 2015-го року ми в області передали 200 храмів із державної власності в приватні руки громадам. Мене дуже за це критикували… Але я вважав, що маємо покаятися за все те, що було в Україні після 1927-го року, коли на священиків влаштовували гоніння та репресії, розстрілювали їх. А церкви руйнували і перетворювали на спортзали чи склади…

А щодо митрополита Симеона перед утворенням ПЦУ, то саме цей владика із Вінниці зіграв свою історичну роль на об’єднавчому Соборі для отримання Томосу. Це було дуже сміливе і патріотичне рішення… І не можна було допустити силового захоплення храмів, хоча провокації були і вони тривають. Тому я спілкуюсь на людському рівні із владиками Варсонофієм та Агапітом для порозуміння і миру на Вінниччині. Так, у нас не склались стосунки із Іонафаном, але я більше цю тему не коментую. А роль кожного в цьому процесі визначить час і віра… Бо ПЦУ вистояла і розвиватиметься крок за кроком! Бо нині ми щодня в судах, де громади відстоюють своє право на храми. А ще я спілкуюсь із головою ПЦУ Епіфанієм, і мені дуже імпонує його філософська позиція щодо священиків МП і ролі церкви в сучасній історії України.

– Ви знаєте всіх 10 нових народних депутатів від Вінниччини? Когось вітали із обранням?

– Чесно скажу, двох жінок, що пройшли по списках в Раду від «Голосу» і «Слуги», не знаю… Так само, як і обранця по 11-му округу, за якого голосувала моя Стрижавка. Але якщо їх обрали люди, то вони мають оправдати цей вибір.

– Є проекти, які вам не вдалось реалізувати на посаді голови ВінОДА за ці роки?

– Я прийшов на цю посаду під час війни, і жодних ілюзій щодо роботи в мене не було… Ви самі бачите, що в кабінеті мінімум моїх особистих речей – лише фото рідних. Тому на збори мені треба максимум 10 хвилин… І якщо один депутат від так званої опозиції каже мені відкрито на сесії, що я для нього «найгірший губернатор за всі роки незалежності», то для мене це найкраща оцінка! Значить, все ми робили правильно, десь помилялись, виправлялись, але йшли вірним курсом… Слава Україні!