За словами людей, ділянки, якими вони користувались не один рік, тепер вирішили розділити між собою орендарі, залишивши їм значно менші площі.

– У 2000 році ми, 28 чоловік, вийшли з колективного господарства «Дружба», адже побачили, що дехто з цього наживається, а люди працюють за копійки. Розпаювання почалось з нашого поля №1. Тоді вимірювали все, як потрібно. Інститут землеустрою нам видавав документи. І до цієї пори хто здавав землю в оренду, хто обробляв її сам. Нещодавно в селі з’явився орендар, він помінявся ще з одним полями, мовляв, в його людей не вистачає землі. Але ж до того вистачало! Привіз він проектантів з Іллінців, які представились працівниками Інституту землеустрою. Нічого не сказавши, вони мовчки із землевпорядником із Дашівської ОТГ міряли землю. Одним словом, що хотіли, те й робили. В результаті — перебили межові знаки. Коли ми про це все дізнались, підняли ґвалт! Яке вони мають право, ми стільки років користувались землею, це наша власність. Землевпорядник порадила нам здати державні акти та переробляти їх. Бо начебто аерозйомка показала не те, що треба. Але вони її встановили не з першого поля на друге та третє, а з другого на перше. От таким чином в нас близько 20 гектарів «відпаяли». В декого забрали різні площі. Це справжня афера, яка досі крутиться! — кажуть мешканці Кантелини. — Ми ніби й не підпускаємо опонентів, деякі люди поперебивали назад всі кілки. Але так нічого і не затихло, тому вся надія, що через народну газету звернуть увагу на простих селян і допоможуть нам.

У свою чергу, у Да­шівській ОТГ ось як нам прокоментували інцидент.

– Люди звертались до нас, ми надали їм вичерпні відповіді й, зі свого боку, будемо робити все, аби допомогти в межах своєї компетенції, — кажуть там. — Є розпайована земля, там є приватна власність — паї. Селищна рада до цього відношення не має. Справа в тому, що коли Інститут землеустрою проектував паї, зрозуміло, що їх ніхто в натурі не виносив. Але так люди собі користувались. Коли вже орендарі почали брати землю, захотіли, аби вона відповідала певним координатам. Саме тому найняли відповідну організацію, аби вибити межі, щоб знати, чим користуватись. Але сталась накладка. Вийшло так, що орендар заліз на іншу ділянку на 40 соток. І там виник спір, який сьогодні селищна рада вирішити не може, бо то є приватна власність. Проблему можна вирішити у судовому порядку, хоча ми звернулись в Держгеокадастр з листом. Попросили посприяти тому, аби співробітники Інституту землеустрою, які проектували паї, виїхали на місце та зробили відповідну роботу, виправивши помилки. Нашої вини та землевпорядника тут нема, остання не може виїхати з «метрівкою» та заміряти паї. Має бути спеціальна проектна організація, яка має відповідне обладнання. Безумовно, у цій ситуації шкода людей, адже вони заплатили кошти за роботу, а організація, яка здійснювала заміри під час розпаювання, допустила помилки.

Натомість мешканці Кантелини додають — опускати рук не будуть й робитимуть все, аби їхні земельні наділи не відібрали. Тому вже готують заяви до президента.

Вікторія Снігур