Ми вже розповідали вам історію 29-річного американця Крейга Ланга, який приїхав до України воювати за неї та пішов добровольцем на боці «Грузинського легіону», а потім «Правого сектору». Востаннє у США був у 2018 році, зустрічався з мамою, й ні про які звинувачення мова тоді не йшла. Повернувся в Україну. Після АТО викладав англійську мову у приватній школі. У столиці Крейг познайомився з Анною та закохався. Влітку пара вирішила узаконити стосунки. Проте в РАЦСі з’ясувалось, що в Крейга закінчився термін перебування в Україні — 90 днів, хоча у нього був військовий квиток і мали видати посвідку на проживання. Доброволець перетнув кордон з Молдовою, а коли вже повертався назад, його зупинили у Могилеві-Подільському. Заявили, що його розшукує Інтерпол. У Флориді йому інкримінували крадіжку, розбій та вбивство двох людей. Цей штат займає друге місце в США за кількістю смертних вироків.

5 грудня відбулось слухання клопотання прокурора Вінницької області щодо продовження дії екстрадиційного арешту Крейга Ланга у Вінницькому міському суді. Підтримати бійця прийшли вагітна дружина та військовий капелан. Сам Крейг Ленг у своєму виступі просив захисту та статус біженця. Наголошував, що захищав Україну, що це тепер його рідний дім і тому його не покине. Зрештою, суддя Ігор Вишар ухвалив подовжити строк утримання під вартою ще на 60 днів — до 3 лютого 2020 року включно.

Втім, захисники подали апеляцію, яку розглянули 24 грудня у Вінницькому апеляційному суді. Перед засіданням Ланг та його дружина весь час переглядались, кохана сльози втирала. Адвокатка затриманого Катерина Григораш наголошувала на тому, що потрібні повноцінні гарантії від США щодо того, що Ланга не піддадуть смертній карі або довічному ув’язненню.

– Останнього разу смертний вирок у США був приведений у дію 5 грудня цього року, коли людину стратили на електричному стільці. Крім того, не в повній мірі було вивчено матеріали справи, а деякі документи не були долучені. Слідчим суддею суду першої інстанції було порушено презумпцію невинуватості затриманої особи. Ми додали до справи відповідь від секретаря та Уповноваженого Верховною Радою з прав людини та Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції. Там йдеться про дії працівників СІЗО, які перешкоджали Лангу направити заяву з проханням визнати його біженцем та надати відповідний захист.

У свою чергу, прокурор Леся Тарадай наполягає на продовженні тримання під вартою та повідомила, що гарантії (від США) вже є в Генеральній прокуратурі України.

Врешті, Апеляційний суд змінив запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт до 3 лютого 2020 року. Але те, що відбувалось потім, відверто шокувало всіх…

Суд задовольнив апеляцію про те, що під час екстради­ційного арешту Крейга триматимуть не в СІЗО, а з електронним браслетом під домашнім арештом. Хоча б тому, що він зможе бути ближче до родини, заробляти хоч якусь копійку, аби утримувати себе і свою родину, зможе викликати собі лікаря і отримати нарешті медичну допомогу. Адже на війні отримав численні контузії, має проблеми зі здоров’ям, як і всі, хто був на передовій, — додає адвокат Олег Веремієнко. — Постановляючи судове рішення, Він­ницький Апеля­ційний суд написав в ухвалі: «НЕГАЙНО доставити до місця проживання та звільнити з-під варти». Рішення суд оголосив близько 16.30 і вручив копії ухвали сторонам: прокурору, адвокату, конвою… При цьому суд у своєму рішенні написав, що «організацію виконання (покласти) на прокурора Олесю Тарадай».

Тим не менш, з невідомих причин одразу після оголошення рішення\ухвали суду прокурор зникла із зали суду, на дзвінки телефонні не відповідала. Крейга люди в формі поліції повезли в невідомому напрямку. Оскільки кілька днів тому в Києві за схожих обставин зник безвісти один азербайджанець – пошукач притулку, якого, як потім з’ясувалось, всупереч всім можливим законам і Конвенціям ООН – викрали, зв’язали руки, наділи мішок на голову і в якійсь труні чи ящику переправили на літак президента Азербайджану – тобто, як у Сомалі – ми побоювались, що з Крейгом сталось те саме. Тому довелося «бити в колокола», невідкладно дзвонити на 102, заявляти про викрадення людини, дзвонити в офіс омбудсмана ВР з прав людини, робити заяву на «гарячу лінію» ДБР.

Після 5 годин пошуків нарешті з’ясувалось, що Крейга поліція завезла в СІЗО міста Вінниці і залишила там на вихідні, мотивуючи це тим, що у них закінчився робочий день. По факту я більш ніж переконаний, що вони виконували незаконну вказівку прокурора. Єдине, що у людини є — це час, і ви його забрали. Бо вам так хотілося! Все це схоже на самопроголошену ВІННИЦЬКУ НАРОДНУ РЕСПУБЛІКУ, і порядки гірші, ніж у СОМАЛІ. Чесні сомалійські пірати хоч викуп вимагають, а що ці вінницькі хлопці-запорожці хочуть – я досі зрозуміти не можу. Я коли одному моєму знайомому сомалійцю розповідаю такі історії, він мені каже: «У нас такого навіть у Сомалі немає!»

Відомо, що зараз Крейг Ланг проживає на квартирі, яку йому надала вінничанка, поряд пос­тійно кохана. Новорічні та Різдвяні свята вони нарешті зустрічатимуть втрьох — із поки що ненародженим сином…

Віталіна Трудько