За їхніми даними, депутат міської ради, двоє кримінальних авторитетів з Вінниці та підприємець хотіли отримати за 10 га землі 100 тисяч доларів!

– Місцевий депутат, імовірно, заручившись підтримкою мера та трьох пособників, двоє з яких є впливовими в кримінальному світі, обіцяв підприємцю забезпечити голосування депутатами міської ради та ним особисто рішення щодо надання у користування 10 гектарів землі для здійснення підприємницької діяльності. Крім того, вказані особи гарантували безумовне підписання міським головою прийнятого рішення та відповідного договору за неправомірну вигоду у сумі 100 тисяч доларів США. При спробі одержання частини грошових коштів у сумі $20 тисяч, вказаних осіб затримано, – розповіли подробиці у прес-службі прокуратури Вінницької області. – Тривають обшуки за місцем проживання та роботи фігурантів, вилучено предмет неправомірної вигоди, а також кошти у сумі 46 тис. 500 доларів США, 6 тис. 700 тис. євро, 75 тис. грн. та зброю. Досудове розслідування здій­снюється за ч. 3 ст. 368 КК України.

З цього приводу голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов ось що нам розповів:

– Мені взагалі дивно, чому у цій справі згадують мене як посадову особу. Вважаю, що це опоненти. В Гніванській міській раді нікого не затримували і не оголошували ніякої підозри! У п’ятницю до мого кабінету дійсно приходили слідчі із Вінниці, які сказали, що мають провести обшук. Я погодився, бо приховувати нема що! Запросили рішення сесій та протоколи про розгляд звернення про виділення земельної ділянки на кагатному полі цукрового заводу, — розповідає Кулешов. – Але таке рішення не приймалося, тому що представник не з’явився на земельну комісію і питання не виносилося на сесію. Хоча ще влітку він звертався до нас й мав на меті побудувати на тому місці консервний завод на 100 робочих місць.

Через деякий час, у листопаді, до нас звертається людина, яка тримає на тому кагатному полі нерухоме майно. В нього 100 квадратних метрів, а він забажав 10 га. Депутати вирішили винести питання на сесію, й відразу з’ясувалось, що даний громадянин із 2008 року ще не уклав угоду на користування землею, тим самим порушивши законодавство. Ми його шукали, писали в прокуратуру, але не змогли знайти. Тоді депутати вирішили відкласти справу й запросити підприємця на сесію, щоб глянути, хто ж це такий. Знову ніхто не з’явився. А зараз приїхали правоохоронці й заявляють, що з нього вимагав за оренду наш депутат просто космічну суму – 100 тисяч доларів. Одним словом, вийшов справжній блокбастер, якого навіть в Голлівуді не бачили!

Володимир Кулешов

На запитання про прізвища фігурантів мер поки що уникає відповіді, адже як посадова особа не має права це робити.

– У нас є 5 депутатів не з нашої місцевості, які, згідно з виборчим законодавством, по партійній системі пройшли в раду. Ми навіть проводили за­сі­дання ГО “Гніванчани”, на якому засудили таке законодавство й закликали людей не голосувати за чужих. На сьогодні пожинаємо плоди від діяння “обранців громади”. Ніякої підтримки в лобіюванні даного питання з мого боку не було і не могло бути! – додає він.

Натомість нам вдалось дізнатись, що затримали 45-річного депутата Гніванської міської ради від “Самопомочі” Бориса Швеця. У біографії зазначено, що він з Вінниці, директор ТОВ “Діброва – Буд”. Балотувався на голову ОТГ Гнівані та народного депутата по округу №14.

Коли верстався номер газети, у пресслужбі обласної прокуратури повідомили, що двоє із затриманих отримали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави — 630 тисяч гривень. Іншого фігуранта звільнили, клопотання щодо четвертого ще на розгляді. На такі три рішення прокурори вже готують апеляцію.

Вікторія Снігур