Це справжня бомба! Бо 1 квітня на зборах суддів Вінницького міського суду головою сенсаційно обрали 36-річну Ганну Гайду. Вона всього на 3 голоси набрала більше під час таємного голосування за вже ексголову суду Андрія Михайленка.

– Михайленка просто «ушли». Бо голосування показало 16 голосів за нього і 19 за Гайду! Ціна тих 3-х голосів була дуже висока, захмарна! Може, пізніше ми її дізнаємось по нових тачках, годинниках чи мандрівках суддів! – розповіло поінформоване джерело про хід сенсаційного голосування за дружину першого заступника обласного прокурора Ганну Гайду в День сміху…

Реально – це обрання – це успіх подружжя року! Бо лише три місяці тому чоловік – за кілька днів до Нового року прокурор Вінниці Сергій Гайду став першим заступником нового керівника обласної прокуратури. А 36-річна Ганна Гайду, що працює у Вінницькому міському суді лише із 2012 року, за цей час зуміла стрімко в 2016-му стати заступницею голови Вінницького міського суду і тепер очолила цей храм Феміди.

Ганна Гайду

Про обрання нового голови офіційне повідомлення пресслужби суду було скупим і улесливим. Цитуємо:

– Колектив Вінницького міського суду Вінницької області щиро вітає нового очіль­ника суду та бажає їй професійних успіхів, наполегливості та вагомих здобутків.

Впевнені, що Ваш професіоналізм та самовіддана праця на цій відповідальній посаді слугуватимуть зміцненню основних принципів судочинства та утвердженню верховенства Закону і Права!

А не так давно, 27 грудня 2019-го, «Наказом Генерального прокурора Руслана Рябошапки, від 27 грудня 2019 року, Сергія Гайду призначено першим заступником прокурора Вінницької області».

Сергій Гайду народився 30 жовтня 1980 року в Умані на Черкащині. Вищу освіту здобув в Одеській національній юридичній академії. Як і Ганна, тоді ще Василюк.

До призначення на посаду першого заступника прокурора області очолював Вінницьку місцеву прокуратуру.

Донедавна прокурор міста С. Гайду та експрокурор Вінниччини В. Соколовий

І, мабуть, зовсім не випадково буквально за добу до виборів нової голови міського суду Вінниці в Інтернеті з’явилось сенса­ційне розс­лідування про «Подружжя 0007».

Цитуємо незалежних розслідувачів:

Цінність сімейних відносин не можна виміряти матеріальним, але подружжя Сергій і Ганна Гайду, вінницькі прокурор і суддя, перетворили свій шлюбний союз у прибутковий бізнес. У ньому не тільки знайшлося місце лобіюванню нелегального бізнесу і корупції, а й приховування всього нажитого непосильною працею.

Тестем нового заступника прокурора Вінницької області є Володимир Василюк, відомий в системі юстиції діяч, який побував на посаді генпрокурора Туркменістану. Теща Гайду теж має політичні зв’язки — Світлана Василюк керує департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, обиралася депутатом міської ради кількох скликань. Дружина заступника прокурора області Анна Гайду в 2012 році стала суддею Вінницького міського суду, а згодом стала тут заступником голови і тепер, 1 квітня — головою.

Ось що напрацювали, тепер можна простежити за їхніми деклараціями.

У 2014 році Сергій Гайду декларував дві квартири в 75 і 49,7 кв.м, земельна ділянка в селі Лаврівка під Вінницею, а також автомобіль BMW 2008 року випуску вартістю 381 тисяча гривень. Свій річний заробіток він показав у розмірі 115 тисяч гривень (нині прокурор заробляє 530 тисяч на рік). Перше питання до порядку цифр при оцінці вартості квартир — більшу за площею (придбана в 2003 році) він оцінив всього в 5 тисяч гривень, а меншу (придбана у 2000 році) — в 23 тисячі. Тоді ж в декларації прокурора з’явилася інформація про об’єкт незавершеного бу­дівництва. Як з’ясувалося, «недострой» – це справжній палац навіть за українськими мірками.

Анна Гайду володіє двома квартирами в області і двома земельними ділянками, а також тим самим умовним «об’єктом незавершеного будівництва». Засобом пересування судді заявлено Volkswagen Passat 2004 року, який вона отримала від своєї матері (Володимир і Анна одержали право на використання автомобіля в один і той же день, але від різних родичів). Заробітну плату Анни Гайду задекларувала в сумі 416 тисяч гривень в рік.

У подружжя Гайду в деклараціях відображені не всі достовірні та законні способи доходу. Їх державний статус прикривається презумпцією невинуватості.

Є підозра, що обласний перший заступник прокурора, за словами підлеглих працівників, «кришує» мережу нелегальних газових заправок, які працюють без дозволів і ліцен­зій, не платять податків. Це підпільний біз­нес, який один раз вже накривали правоохоронці.

У січні за вказівкою нового голови ОДА Скаль­ського в області проходив рейд по боротьбі з нелегальними заправними станціями. 22 станції в ході рейду були закриті у зв’язку з виявленими кричущими порушеннями, але мережі СТС вдалося втриматися. Говорять, що її власники встигли потрапити в кабінет Гайду і отримали «під­тримку», яка була їм необхід­на. В подальшому з АЗС за вказівкою Гайду був знятий арешт і вони безперешкодно продовжили свою незаконну діяльність. В лютому СБУ повторно ініціювало накладення арешту і заблокувало роботу зазначеної вище незаконної мережі, однак знову натрапила на фігуру прокурора, який за своїм погодженням зобов’язав направити до суду клопотання про зняття арешту.

Гайду по-сімейному близький до паливної тематики. За участю свого батька в Тульчинському районі ними організована мережа по продажу палива та газу. Теж без дозволів, ліцензій та сплати податків? Так воно у прокурорських буває.

Засвітилися інтереси Гайду і в гральному бізнесі. Після нового року в робочому кабінеті прокурора був помічений представник вінницької регіональної мережі «КОСМОЛОТ», колишній співробітник БЕПу, а також фігурант численних кримінальних проваджень. Кажуть, не цурається Гайду і отримання данини, наприклад, з усіх «валютчиків», які ведуть свою незаконну діяльність в районі ринку «Урожай». Щомісячна вигода за кришування даного виду діяльності — до 20 тисяч доларів. Кажуть, що дану суму заносить прокурору начальник правоохоронців.

Як прокурор, задекларувавши, що з доходів має лише зарплату, став володарем найбільшої в області колекції раритетної зброї (серед експонатів у нього навіть золотий пістолет, яким він любить хвалитися перед друзями під час застіль). З цією зброєю взагалі вийшов конфуз — коли з дружиною прокурора проводили співбе­сіду при призначенні на безстрокову посаду судді, то члени комісії поставили їй питання: навіщо вашому чоловікові стільки зброї? Натяк на незрозумілі джерела для придбання такої колекції був недвозначним, але Анна Гайду пожартувала, що Сергій просто мисливець. Про колекцію знають навіть у Києві.

Іменна зброя

Що стосується побутових умов, то і тут у деклараціях задекларовано далеко не всі Сергія і Анни Гайду маєтки, а саме закінчують «незавершений» палац на 850 квадратів на березі озера. Сусіди кажуть, давно там живуть. Пересуваються не на автомобілі Volkswagen 2004 року, а на люксовому джипі BMW X6 і BMW 6 Coupe. Обидва чорного кольору, на обох номери 0007.

У різних компаніях прокурор хизується своїм особливим становищем, запевняючи, що недоторканний і цю недоторканність йому забезпечує обласний прокурор, з яким, за його словами, він підтримує дуже теплі дружні стосунки. Однак сімейний клан Гайду прямо зараз працює над тим, щоб ще більше зміцнити свою недоторканність та вплив у регіоні. Для закріплення своїх незаконних позицій сімейство вирішило просунути дружину Анну на посаду керівника міського суду. Якщо Анна Гайду піде на підвищення, то це прямий конфлікт інтересів: дружина-суддя і чоловік-прокурор не можуть гарантувати неупереджений та законний розгляд справ. А тому обґрунтована версія, що Сергій Гайду готовий попрощатися з посадою прокурора і у разі обрання дружини стане дуже успішним адвокатом…

Всі, хто володіє інформацією про інші приховані бізнеси сім’ї Гайду, про прийняття незаконних рішень, приховування корупції – ви не повинні мовчати, – радять розслідувачі і надають для цього електронну адресу vinkormail@gmail.com

Ось як прокоментувала призначення своєї доньки і роздуми розслідувачів голова департаменту інформаційної політики ОДА Світлана Василюк:

– Я рада за доньку і першою після її колег привітала з обранням на цю посаду! Наголошую — не призначенням, а обранням згідно з таємним голосуванням! — зазначила Світлана Василюк, директор департаменту ВінОДА.

Світлана Василюк

— І, за моєю інформацією, за доньку було 19 голосів, а за Андрія Михайленка — 14. Тобто 5 голосів різниці… І хочу вас запевнити, що ніякого мого чи іншого зовнішнього впливу на це голосування не було. Так само немає ніякого конфлікту інтересів в тому, що чоловік доньки працює у прокуратурі. Адже судова гілка влади є незалежною…Щодо того матеріалу, який напередодні виборів у суді з’явився в Інтернеті — то це чистої води «заказуха» і брудні технології. І я впевнена, що донька своєю роботою на посаді судді– криміналіста за ці останні 8 років заслужила довіру колег на цю важку і відповідальну посаду.

Сергій ГОДУН

Від редакції. Враховуючи керівні посади подружжя та резонанс, який виник навколо призначень на них, готові вислухати Ганну і Сергія Гайду, їхніх опонентів. Керуємось принципами свободи слова і демократичних засад журналістики.