Його, нагадаємо, в травні 2018 року затримали під час рейсу на території Росії. Співробітники ФСБ знайшли вибухові пристрої та зброю. Власника зброї, громадянина Росії, відпустили, незважаючи на визнання своєї провини та явки з повинною. Кермувальнику автобусу, українському громадянину Олегу Чабану інкримінували контрабанду та незаконне перевезення зброї. Результати поліграфічного дослідження, проведеного під час досудового розслідування, результати проведеної експертизи ДНК, відсутність відбитків пальців Олега Чабана на зброї або вибухівці, підтвердили невинуватість вінничанина, проте російська Феміда виявилась непохитною – вона засудила водія у квітні минулого року до 3 років 8 місяців позбавлення волі. Апеляція залишила вирок в силі в липні 2019 року Весь цей час родина Олега та його український адвокат Юрій Білоус роблять все можливе, аби повернути бранця додому. Вони вимагають включити його до списку на обмін ув’язненими з Росією, адже вважають справу політично вмотивованою та зустрітись із Президентом для обговорення даної ситуації. Саме тому, 17 квітня під Офісом Президента адвокат Юрій Білоус провів одиночний пікет. Він перебував під приміщенням президентського офісу та тримав у руках плакат: «Олега Чабана в список на обмін з РФ». Чим все завершилось – ми запитали у адвоката.

– Реакція від влади була практично негайною, вже буквально через дві години після мого приходу під президентський офіс дружині Наталії Чабан надійшов дзвінок і після цього дзвінка, протягом години, відбулася її зустріч і розмова, -розповів адвокат Юрій Білоус. – Поки без деталей. Є позитивні моменти, а є не одне, а відразу кілька «але». Акція заради акції нас не цікавить, як не цікавить і не влаштує реакція заради реакції. Відразу ж після проведення пікету, під відеофіксацію, я подав в ящик для кореспонденції Офісу президента колективне звернення сім’ї Олега Чабана до президента України. Крім того, що члени родини просять організувати внесення Олега в список на обмін з РФ і його повернення в Україну при наступному обміні, дружина, син, мати, батько, сестра і навіть теща Олега Чабана, просять президента зустрітися з ними для ефективного вирішення питання. Так, звичайно, не обов’язково зустрічатися саме всій родині, це може зробити і одна людина. Буду потрібен – я готовий. Для мене і для всіх нас важливо одне – результат – це Олег Чабан вдома в Україні, при першій же можливості обміну з Росією. Всі люди рівні у своїх правах, про це говорить стаття 21 Конституції України. Так, в ході судового процесу в Росії Олег не вигукував політичних гасел, до арешту не вів активну діяльність у Фейсбуці, не воював в АТО. Але від цього законним вирок щодо нього не стає. Від цього менш гідним кандидатом на потрапляння в список на обмін і повернення додому він також автоматично не повинен ставати. Ми не ходимо фотографуватися в іноземні посольства з патріотичним порядком денним. Ми не бігаємо з телефоном біля КПП з Кримом і не розповідаємо, що «з автоматом можна швидко все порєшать». З липня 2018 роки ми не припиняємо послідовно і всебічно боротися за долю, а можливо і за життя українського громадянина Олега Чабана, прикладаючи основні зусилля в правовій роботі, підкріплюючи, звичайно і медійною складовою, яка в таких справах, часом, є дуже важливою. Дружина Олега не опускає руки, нічого і ні в кого не просить, а діє і бореться, як і личить люблячій дружині. Ми готові обґрунтувати свою позицію щодо потрапляння Олега в список, готові підкріпити слова та доводи документами і тому, маємо повне право розраховувати, щоб в першу чергу бути почутими та на досягнення необхідного результату.

Дружина засудженого водія Наталія Чабан за весь цей час більше 40 разів їздила на територію Росії для участі у судових засіданнях, на досудовому та судовому слідстві, для зустрічей з Олегом та передання йому посилок.

– Так як це досить дорого, я змушена була реалізувати фактично все наше з чоловіком майно, хоча в мене на утриманні залишаються син та донька, яка є малолітньою дитиною. Мій чоловік Олег Чабан свою провину ні в ході слідства, ні під час судового розгляду не визнавав та не визнав. Станом на березень 2020 року йому за рішеннями судів вже двічі відмовлено в умовно-достроковому звільненні без належної аргументації, – пояснює дружина бранця Наталія Чабан. – Ми неодноразово зверталися з приводу проведення особистої зустрічі та обміну, як до колишнього президента України Петра Порошенка, так і до Ірини Геращенко, яка була віце-спікером в парламенті минулого скликання, до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової, до Міністра закордонних справ. Однак, на жаль, ці неодноразові звернення і запрошення залишалися без задоволення, без наведення зрозумілих підстав. Вважаючи на те, що у зв’язку з широким розповсюдженням у світі, і в Росії, зокрема, коронавірусу, оголошення ВОЗ у березні 2020 року пандемії, кожен день подальшого перебування мого чоловіка в російській колонії становить значну небезпеку для його здоров’я та життя. Крім того, мені до цих пір достеменно невідомо, чи знаходиться мій чоловік Олег Чабан у списку на обмін чи під яким номером він в такому списку знаходиться і головне, з яких підстав це робиться або не робиться, чому одні особи перебувають у списку, а інші ні. Та попри всі труднощі, ми будемо боротись за Олега до кінця!

Вікторія Снігур