По-справжньому «пекельними» стали Пасхальні свята для вінницьких рятувальників. За три вихідні пожежники гасили вогонь у 15 районах області. Але димом затягнуло, напевно, усю Вінниччину… Що це — диверсії чи природні катаклізми? Що робити, аби вінничани не стали заручниками вогню, як кияни та мешканці Житомирщини?

Уже 18 квітня зранку на задимлення почали скаржитися немирівчани.

– З досвіта надходять тривожні дзвінки громадян, люди занепокоєні наявністю диму в місті. Дав доручення Немирівкомунсервісу та службі з надзвичайних ситуацій здійснити ряд оперативних заходів, для з’ясування причин та виявлення місця виникнення диму, — повідомив мер Віктор Качур. — Під час обстеження міського сміттєзвалища і території аж до с.Воловодівка місць займання не виявлено. Є підозри, що дим міг прийти з сусідніх районів. Колеги повідомляють, що Гайсин, Іллінці та Ладижин теж у диму.

Але, як згодом з’ясувалося, не лише у сусідній Житомирщині палає, горіло пів Вінниччини. Рятувальники 15 разів виїжджали на ліквідацію загорянь в екосистемах області.

Пожежі були ліквідовані в Хмільницькому, Ямпільському, Крижопільському, Липовецькому, Погребищенському, Козятинському, Оратівському, Літинському і Вінницькому районах області та у Вінниці. Полум’ям знищено понад 16 га сухої рослинності.

До ліквідації даних пожеж від ДСНС залучалося 60 чоловік особового складу та 15 одиниць спецтехніки.

Ймовірна причина пожеж — необереж­ність з вогнем невстановлених осіб.

Нові вогнища спалахнули і на другий день свята. 20 квітня на території області зафіксовано 7 ви­падків загоряння сухої рослинності. Бійці ДСНС ліквідували пожежі в Калинівському, Мурованокуриловецькому, Жмеринському, Томашпільському, Тиврівському, Теплицькому та Вінницькому районах області. Загалом полум’ям знищено понад 9 га сухої рослинності. До боротьби з вогнем залучалося 31 чоловік особового складу та сім одиниць спецтехніки.

Правоохоронці досліджують кожен випадок займання, щоб встановити винуватців та притягнути їх до відповідальності згідно із Законом.

Нагадаємо, Верховна Рада збільшила штрафи для паліїв. Так, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухої трави вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом одним із видів покарання буде штраф від 91 800 до 153 000 грн.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, опалого листя каратимуть штрафами від 3 060 до 6 120 грн. (було – від 170 до 340 грн.).

У кожному районі, де сталися пожежі, люди обурюються масовими займаннями і оголосили «полювання» на паліїв, готові самі їх вираховувати та повідомляти про порушників правоохоронцям.

– Попереду нас чекає спекотне літо — якщо люди самі не організуюються, щоб захиститися від пожеж, Україна згорить у вогні, як писав класик. Тоді ні військові, ні медики нас не врятують, — впевнені немирівчани.

Міла ПОЛІЩУК