Бо ще недавно саме храм Стрітення Господнього УПЦ (МП) во­йовниче ігнорував всякі карантинні обмеження.

Сталося це 28 квітня, вже після того, як про карантинні заходи оголосили і в Браїлівському жіночому монастирі, де у Великодню ніч відбувалася хресна хода. Саме там велика вірогідність того, що хтось міг підхопити коронавірус. Втім, головною причиною закриття монастиря на карантин вказують не пандемію, а… загрозу підпалу.

Повідомлення про те, що один з найбільших храмів Вінниці переходить на карантин, з’явилося на сторінці храму Стрітення Господнього, котрий належить УПЦ МП. «Друзі, так сталося, що богослужіння у нашому храмі припинені на невизначений термін. На жаль, не всі сприйняли наші заходи безпеки. Але радіємо, що посеред лиха всесвітнього масштабу ми зберегли себе та зустріли Великдень! Аби й надалі ми залишалися здоровими, потрібна пауза. Звісно, звикнути до неї буде важко. Але плекаємо здоров’я та оптимізм! Ми незабаром побачимося!»

І справді, вже за кілька днів там же з’явилося оголошення, де усіх вірян запрошували на службу з нагоди вшанування жон-мироносиць. З масками та дотриманням дистанцій…

– Це саме той храм, де у Великодню ніч було чи не найбільше порушень карантинних правил, — зазначає керівник управління у справах релігій Ігор Салецький, — адже віряни тоді не дуже переймалися засобами індивідуального захисту. В інших церквах тоді порушень не зафіксували, тому там обстановка спокійна.

Чому ж карантин оголосили тільки зараз? Можливо, хтось із священників чи парафіян інфікувався коронавірусом? Говорять про самого настоятеля Сергія та його родину, головного бухгалтера.

Про все вирішили дізнатися у прессекретаря Вінницької і Барської єпархії УПЦ МП Володимира Пучкова.

– Про хворобу нічого сказати не можу, бо цієї інформації не отримував і не перевіряв. Та зараз час такий: весна, авітаміноз… Будь-яка людина може підхопити ГРВІ, а інші люди сприймуть це як коронавірус, — розповів Володимир Пучков. — А храм Стрітення — один з найбільших у місті. З початку карантину ми в єпархії досить серйозно до нього поставилися, навіть міське духовенство зібралося, і митрополит Варсонофій розповів про деякі обмеження. Але зійшлися на думці, що настоятель сам вирішить, як убезпечити людей. У цьому храмі великий потік вірян, тому контролювати дотримання правил дуже важко. Саме через це, а не через щось інше, храм був зачинений. Щодо Браїлівського монастиря, то саме у той час протягом тижня в Україні відбувалися підпали храмів. Тому, щоб дотримуватися умов карантину і не створювати прецедентів для підпалу, монастир був зачинений, хоча всередині монастир живе звичним життям.

Втім, як повідомили нам достовірні джерела — серед трьох монахів, які померли від коронавірусу у Києво-Печерській лаврі — вінничанин. Йому було 42 роки, і він є сином парафіянки цього храму. Але похоронили його у Києві на цвинтарі лаври поряд із іншими двома монахами — також враженими коронавірусом. Чи пов’язані ці події між собою — важко судити. Але те, що підпалив монастир у Одесі підлеглий митрополита Агафангела, який свого часу служив у Вінниці, через суперечку із ним — вже доведено слідством.

Соломія Калюжко