Велика сім’я цих неймовірно гарних тварин – аж 441 особа, оселилася в угіддях державних підприємств Вінницького облуправління лісового та мисливського господарства. Тут розповідають, що раніше їх було ще більше, але через згубну діяльність людей, котрі нахабно втручаються у природу, плямисті олені стали рідкістю. Між тим лісівники ДП «Вінницький лісгосп» нині успішно розводять оленів у вольєрному господарстві, а це велика площа – 163 гектарів Вороновицького та Шендерівського лісництв Вінницького лісгоспу. На території вольєру створено увесь комплекс біотехнічних споруд, їх регулярно підгодовують, у літній період заготовляють сіно, гіллячковий корм, коренеплоди, закуповують сіль. Також на території вольєру споруджено штучну водойму із проточною водою.

Ми вже розповідали про те, що у 2018 році сюди завезли 10 самок, які привели того ж року молодняк. Дещо пізніше до них приєднався господар, перший у гаремі дорослий самець, котрого лісники жартома назвали Султан.

Нині у вольєрі – 27 оленів. Підійти до оленів надто близько практично неможливо, вони дуже полохливі і не підпускають навіть тих, хто їх підгодовує, розповідає єгер лісництва Віталій Антонюк. Кінець весни–початок літа – це час, коли олениці приводять потомство, а самці скидають роги, обчухуючи ними дерева.

– Коли чисельність оленів збільшиться, їх планують поступово випускати у вільне середовище, в лісові угіддя.

На фото – самки оленя плямистого з молодняком біля водойми. Фото зроблені з допомогою фотопастки, встановленої у лісових угіддях, і одне із її завдань – спостереження за станом та чисельністю лісових мешканців.

Для довідки: Площа мисливських угідь ДП «Вінницький лісгосп» становить 11 тис. 105 га. Це територія чотирьох адміністративних районів – Вінницького, Калинівського, Тиврівського та частково Немирівського

Ілона ВАЛЬТЕР