А вже 12 травня опублікували прохання про допомогу враженому коронавірусом священнику, в якого ускладнення.

Ми вже писали про те, що через підозри на коронавірус чи через контактних осіб — священників та віруючих закрили для відвідування най­більші храми Вінниці. Серед них і Хресто-Воздвиженський та Стрітенський. Але після цього на сайті цієї релігійної структури нашу газету звинуватили у поширенні фейків. Бо, мовляв, усі священники здорові, ніяких підозр, а це «33-й канал» поширює брехню. Зрозуміло, що ми відповіли їм офіційною заявою. Її текст ви маєте змогу прочитати на сайті «33-го». А тут оперуємо фактами.

А вони такі: у священника Хресто–Воздвиженського храму була пі­дозра на коронавірус, як і у його дружини. Перший тест – негативний. Але вони із запаленням легенів перебувають на ізоляції. Богослужіння припинили у храмі на честь священномученика Володимира, Митрополита Київського, що на вулиці Брацлавській. У настоятеля храму та його дружини в ході лабораторного дослідження офіційно встановлено наявність коронавірусної інфекції COVID-19. Ще двоє священників проходять обстеження. У приміщенні проводиться дезінфекція. Всього ж на початку травня на карантин закрилося чотири храми. Син парафіянки із Стрітенського храму був монахом у Києво-Печерській лаврі. Йому було 42, і він помер від коронавірусу.

10 травня сайт Він­ницької єпархії УПЦ повідомив про завершення карантину у Свято-Тро­їцькому Браїлівському монастирі. Його вже відкрили для поклоніння. А закривали, як на цьому наголошували раніше, зовсім не з причин пандемії. Просто дуже боялися умисних підпалів монастирів та храмів УПЦ. Напередодні митрополит Варсонофій, надихнувшись статтею у газеті «33-й канал», сказав: «Враховуючи всю їхню брехню про закриття храмів, благословляю з завтрашнього дня відкрити Браїлівський монастир, у якому ніхто не хворів, але ми закрили, переживали за підпал».

А вже 12 травня офіційно сайт почав збирати кошти ще одному клірику, хворому на коронавірус. Вже ні для кого не секрет, що, крім 200 монахів Києво-Печерської лаври, які захворіли на коронавірус, добавилось нових 16. У Почаєві вже сотні хворих, пов’язаних із тамтешньою Лаврою. Молдова зробила заяву про 12 інфікованих паломників, своїх громадян, які їздили туди на службу.

Вже десятки священників і парафіян, монахів у сумному списку померлих. Перехворіла чи ще хворіє біль­шість очільників РПЦ в Україні, так званого МП, та самій Росії. І це очевидні факти, які не викликають ніякого сумніву. А ось те, що їх так войовниче сприймають, наводить на думку, що воювати з найтиражнішими проукраїнськими ЗМІ, чіпляючись до будь-якого приводу і робити вигляд жертв – це політика і пропагандистське завдання. Звідки воно йде – неважко здогадатись.

Від редакції. Бажаємо всім хворим одужати, решті – не захворіти.

Тетяна Вербицька