Злочинці обстріляли автомобіль Range Rover, внаслідок чого загинув його 3-річний син Олександр. Хлопчика похоронили у Збаражі на Козятинщині на батьківщині матері Інни. Вона -дочка сільської голови Людмили Лавренюк.

2 грудня поліція затримала двох підозрюваних молодиків (18-19 років), які виявилися колишніми добровольцями – Андрій Лаврега (за версією слідства, снайпер) і Олексій Семенов (розвідник). Їх арештували на 2 місяці без права на заставу.

Днями стало відомо,що українські правоохоронці оголосили у міжнародний розшук шостого підозрюваного у причетності до організації нападу.

«Повідомлено про підозру особі, яка може бути причетна до замаху на умисне вбивство депутата Київської обласної ради та вбивства його 3-річного сина в центрі Києва в грудні 2019 року. Наразі фігуранта оголошено в міжнародний розшук. Також за клопотанням прокурорів суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це надає правові підстави компетентним органам затримати цю особу на території іншої держави», – сказано в повідомленні правоохоронців.

При цьому Офіс генпрокурора не повідомив, яким чином новий підозрюваний причетний до замаху, і не уточнив жодних подробиць про нього.

Таким чином, загалом за замах на Соболєва та вбивство його сина правоохоронці повідомили про підозру шістьом чоловікам: четверо з них перебувають під вартою, двоє – у міжнародному розшуку.

За версією слідства, підозрюваними у виконанні злочину виявились Андрій Лаврега (снайпер) і Олексій Семенов (розвідник). Вони служили у батальйоні «Аратта» Української добровольчої армії, але влітку 2019 року покинули батальйон.

Підозрюваним в організації замаху на життя Соболєва, що спричинило смерть його сина, слідство вважає росіянина Юсупа Абуєва, який також перебуває у розшуку з листопада 2019 року. Абуєв – організатор банди, причетної до викрадень та вимагання. За версією слідства, у 2019 році росіянин Юсуп Абуєв тривалий час був членом націоналістичної організації «Традиція і порядок», з якої нібито пішов у липні поточного року, а також був помічений на Донбасі у роті «Ведмеді» Української добровольчої армії.Ще двоє нових фігурантів, яких взяли під варту в кінці березня 2020 року, – це уродженець Ірпеня Олександр Раєв з позивним «Майор» та росіянин Ібрагім Шахгірієв, відомий як «Орц».Раєв – з 2016 року був активістом “Традиції і порядку”, а Шахгірієв – уродженець Чеченської республіки, який близько 6 років проживає в Україні, де працює охоронцем.

Тим часом днями депутат Соболєв, сина якого вбили в центрі Києва, звернувся до Зеленського . За його словами, «поки немає віри в правоохоронну систему». «Тому я звертаюся до нашого президента – я готовий надати вам всю інформацію, яку вдалося зібрати за цей час. Повірте, її досить, щоб зупинити беззаконня, яке зараз твориться і запобігти новим вбивства. Володимир Зеленський, це в ваших силах», – написав він.

Депутат додав, що він не знає, хто «покриваєзамовників його вбивства і причетних до смерті сина», але він упевнений, що всі винні понесуть заслужене покарання.

Валентина Лісова