Нещодавно вінницька прокуратура підписала підозру депутатці міської ради від «Європейської стратегії» Наталії Панчук.

Причиною стала бійка із колегою Ганною Давиденко, яка відбулась три роки тому у мерії. Адже тоді слідство поспішило пред’явити обвинувачення лише останній і передало до суду обвинувальний вирок лише із її прізвищем. Тож Давиденко, яка чи не єдина з міських депутатів, завжди різко критикувала дії місь­кої влади, оскаржувала такі результати розслідування. І їй це нарешті вдалось.

– Вінницькому Пашинському, бо саме такою я вважаю Наталю Панчук, через 1113 днів нарешті підписали підозру у скоєнні кримінального злочину. Три роки тому мене ця провладна депутатка побила тільки за те, що я вимагала виконання її посадових обов’язків як чиновниці. Тобто людини, яка отримує фінансування з бюджету Вінниці. І, до речі, це було не вперше. Наталія Панчук до того постійно лізла видирати у мене мікрофон на громадських слуханнях по бюджету, коли я виступала проти дерибану, наприклад. Вона відома серед вінничан як скандальна та неврівноважена особа. Окрім того, наскільки мені відомо, проти неї вінничани порушили 9 кримінальних справ, преса про це неодноразово писала, але їй все сходить з рук і вона відчуває свою безкарність. Тому вона на мене напала. А коли зрозуміла, що мені вдалося зняти на телефон її напад — швиденько побігла до заступника міського голови, і вони закрутили проти мене фальсифікацію справи, щоб подати це як бійку двох.

Хоча чи можу я — професор, доктор наук, ректор — битися з жінкою поважного віку — думаю, для людей зі здоровим глуздом очевидно. Але сфальсифіковану проти мене справу швидко передали до суду, щоб гучно це розпіарити проти мене. Натомість, щоб цій «женщіні» обласний прокурор підписав підозру, треба було, аби змінилась центральна влада в Україні. Щоб я порушила кримінальне провадження у ДБР за затягування розслідування проти місцевої поліції і прокуратури. Щоб підключився новообраний депутат від Вінниці Максим Пашковський, який з цієї ситуації писав депутатські звернення, робив брифінги у ВР. Слідча майор через канцелярію офіційно надіслала в прокуратуру проєкт підозри! Кажуть, що це неймовірний випадок, яких не буває. Але мусила піти на цей крок, бо місцева прокуратура блокувала, — повідомила нашому кореспонденту Ганна Давиденко. – Відкрито провадження за нанесення легких тілесних ушкоджень, хоча я писала і по 351 — перешкоджання депутатській діяльності. Поліція тоді відмовилась порушувати по цій статті справу. Скоріше, за цим злочином у суді Наталія Панчук буде клопотати про закриття справи за строком давності. Але є інші скоєні нею злочини. Тому хочу вірити, що те, що вдалося нам зробити по цій справі, просто стане прецедентом. І люди, які роками не могли добитися справедливості, хоч трішки почнуть вірити, що можна навіть місцевих царків притягувати до кримінальної відповідальності. Бо поки що такі люди відчувають безкарність…

Вікторія Снігур