Його правою рукою був підполковник СБУ Здролюк (Абвер) з Вінниччини. Так зізнався сам. Ми ж вирішили зібрати резонансні факти з Вінницької області, яка вписала своєю кров’ю сторінки книги трагізму у цій війні.

– Разрешите выразить вам уважение, — так розпочинається те інтерв’ю…

Отож, за що «уваженіє»?!

Першим у руки банди терористів потрапив вінничанин Віталій Ковальчук із Юрієм Поправком та Юрієм Дяківським. Його катували, різали шкіру на спині. Щоб не на обличчі — для телекартинки, щоб прочитати потрібний текст російським телеканалам.

Самого Віталія не розстріляли, врятував американський журналіст. Але мама Галина, яка поїхала рятувати сина, зникла безвісти. А у батька Олександра, виснаженого пошуками сина та дружини, розірвалось серце (ми вже детально писали не раз про це). Але тоді заживо зняли скальпи двом його друзям — Юрію і Юрію. Одному із них, катуючи, спороли живіт. Вбили обох. Про клумбу із трупів — напевно, також начувані. Як і закатованого депутата Рибака. Все це бачив вінничанин Віталій Ковальчук і розповів їхнім рідним після звільнення.

А ще в цьому списку жертв, наш земляк, збитий за його наказом, нині Герой України (посмертно) льотчик Д. Майборода із екіпажем. Могилу його розшукала і викопувала власноруч мама із Вінниці. І його останки, та ще іншого члена екіпажу – земляка, везла додому в сумці через кордони… Хоча це був транспортний літак, без озброєння, що віз їжу…

Ще більше 10-ти льотчиків на чолі з командиром, Героєм України (посмертно), вінничанином Костею Могилком. Члени екіпажу підбитого літака рятували окупований цією терористичною групою Слов’янськ його жителів і їхні будинки, ціною власних життів, а вони скакали і раділи із ним на чолі.

Ну, а зафіксований каламбур Гіркіна на відео — «птічки летять красиво» — це про падаючих розтерзаних 300 пасажирів малайзійського літака, що летів із Нідерландів — вже став класикою цинізму терориста.

Можна ще і про віру: це він у монаших рясах, видаючи себе і свою банду за духовних осіб православної церкви, під мощами «святих волхвов» провіз до України під святими зброю і завербував ще із монахів МП собі бойови­ків… Він навіть про це зізнався у цьому інтерв’ю… Хавайте, мовляв, лохи від «волхвів»…

Так, подонків до подонків тягне, і тому пора його у Слов’янську, чотири місяці головнокомандування на тій війні, славляться особливим цинізмом і жорстокістю.

Це саме тоді до «ДНР» заїхали під­розділи кавказців — осетинів, чеченців, казаків.

Нам очевидці перших боїв із Вінниччини розповідали, що ті, щоб отримати кошти за вбитих наших воїнів, спочатку відтинали їм голови і несли в мішку командиру. А потім спростили собі завдання — відрізували чоловічі органи… А про закатованих із відрізаними грудьми активісток і відрубаними руками активістів, відрізаними вухами, поламаними ногами — свідчили перелякані студенти ДонНУ і переселенці вже у нас.

Скажіть, лише ці конкретні факти, частина його злодіянь, варті того, «чтобы ему виражать уважение…» і просто слухати цинізм, що України як держави немає і він буде і далі робити все, щоб до Києва забрати Україну до Росії. У тому числі й Вінниччину. Через Придністров’я. Де він також воював і вбивав…

Ви запевняєте, що ви його переграли, бо, мовляв, це свідчення? Дмитре, які свідчення по скайпу? Цю теорію «заріже» навіть любитель права, а не професіонал…

А тепер давайте коротко зробимо аналіз — хто кого переграв.

Він зізнається лише в декількох злочинах щодо українських активістів? Та тільки тому зізнається, що впевнений, що Україна, особливо з сьогоднішніми настроями влади, йому нічого не зробить за вбивство «бандеровцев» чи «правосеков». А інші — зроблять!

Каже, що він усе? Путін не винен. Тому й живе ця скотиняка, що крутить таку «платівку» для лохів… Ви думаєте, так просто феесбешник йде на контакт з вами, не порадившись із босами? Та він — ще один варіант на президента чи нардепа… коли, як він каже, «подохне вже дохлий Путін». Бо йому 49. Путіну за 60. Тому завдяки і вам набирає прихильників.

– Нехай би був — лише не Путін?! Ой, не поспішаймо з висновками. Очевидно, що Путіна ще хоч якось можна стримувати через його та соратників мільйони і мільярди в банках Європи та США. Навіть якщо на підставних осіб — для економічних розвідок світу це давно відомо. А цього головоріза чим? Ви чули його фразу:

– Я зовсім не жалію, що їх вбивав. Бо вони були вороги!

Тобто всі, хто за незалеж­ність України — його вороги! І, може, зовсім скоро, коли Росія перестане бути газовою колонкою і почнуться голодні бунти, саме такий «главар» поведе росіян «что-то брать». Щоб не Кремль, а Україну, з її величезним економічним і ресурсним потенціалом у вигляді землі, руди і працьовитого народу. Ви хочете бачити цього карателя очі в очі?

До речі, дуже повчальний приклад відомого на весь світ нашого колеги В. Дюранті.

Він отримав навіть Пулітцерівську премію в США. Його відомим на весь світ також зробило інтерв’ю із тираном Сталіним. Диктатором і вбивцею. «Он тоже благодарил его». А він міг би тоді серією правдивих публікацій зупинити Голодомор в Україні. Але, вже «приручений» диктатором, його не побачив…10 мільйонів померлих від штучного голоду і геноциду над українським селянином, а він не побачив.

То хто кого «поимел»?

Парадокс, але саме про голодуючий народ написав не обдарований преміями журналіст, а англієць Гарет Джонс.

Це ми до чого? Що журналістика — не лише слава і гроші, популярність і софіти — це ще відповідальність перед народом.

Знаєте, коли можна, на нашу думку, брати таке інтерв’ю — коли він стане довічником, а може, перед електричним стіль­цем. Можна згадати і в некролозі. Бо собаці — собача смерть. Але поки що він читає лекції в університетах Росії «как защищать русских» і ось там передає цей свій «досвід», і нам передав завдяки вам…

«Нет человека — нет проблем», — ці слова Гіркіна не забуду!

Мама закатованого Юрія Поправки розповіла нам, як сприйняла це інтерв’ю.

– Я знайшла в собі сили та повністю подивилась те скандальне інтерв’ю.

Не думала, що там будуть ось такі подробиці і хизування, наче скоєно геройський вчинок. Та ще більше зачепили слова Ігоря Гіркіна про те, що «нет человека — нет проблем». Ця фраза показала все, що там відбувалось — людей просто знищували та закопували в лісі. І навіть хрестик не ставили… Після почутого почалась істерика. Бо вбивця сидить собі в Росії, ситий та задоволений, а українські матері своїх синів вже ніколи не побачать, не дочекаються онуків. Ігор Гіркін збрехав, адже заявив, що дав наказ застрелити Юрія та інших бранців. Насправді, згідно з висновком судово-медичної експертизи після ексгумації, хлопців катували…

На тілі опіки від електроструму, недопалків, щічка проколена, скрізь синці, тіло наче свердлили… Наказ їх знищити давав Ігор Гіркін. Мені потім розповіли хлопці, котрі вижили, що Юрія вбили за те, що відмовився переходити на російську мову і визнавати Московський патріархат, бо ми дійсно відвідуємо храм Української церкви. Якщо відео на замовлення СБУ, то не потрібно нам це показувати. Воно вийшло проросійське, українців відверто називали «нацистами». Чому нам це показують, називаючи наших дітей ворогами? Краще хай прозвітують на телебаченні про те, що саме робиться для того, аби Ігоря Гіркіна покарати.

Слава Україні та її героям!

А що думаєте ви? Діліться на сайті та пишіть в газету.

Колектив газети
«33-й канал»