Володимир Прищепко із Крижополя працює у дитячій установі на посаді електрика, але у вільний від роботи час займається соломоплетінням.

Чоловік виготовляє капелю- хи різної форми і різної величини, а ще вази для цукерок та шкатулки. Каже, що солома — стебла пшениці — дешевий та доступний матеріал. Плетені вироби Володимира зберігаються довго, хоча з часом можуть трохи потемніти, але від цього вигляду не втрачають.

– Почалося все 40 років тому. Я саме пішов до колодязя та зустрів свого сусіда у красивому солом’яному капелюсі. Сказав, що теж би хотів такого мати. Той відповів, що залюбки навчить.

Сказав нажати пшениці, тоді показав, як її почистити і плести капелюхи. Свій перший капелюх збе­рігаю до сьогодні, — усміхається Володимир. — Для того, щоб плести, слід заготовити сировину. Во­на має бути довгою. Жати серпом, після того відрізати колоски й стебла скласти у пучки. Далі їх на кілька хвилин слід замочити у воді. Після того починаю плести стрічку, найпростіша може бути з чотирьох частин, є із п’яти, шести та семи соломинок.

За годину можу сплести близько чотирьох метрів, на чоловічий капелюх потрібно 24. Тож вихо­ди­ть, що тільки над стрічкою потрібно трудитись шість годин. На руки майже не дивлюсь — так наловчився плести, що можу спокійно переглядати програму телепередач. Коли ж стрічка готова, закручую її в рулон, знову замочую. Після чого голкою та ниткою за часовою стрілкою зшиваю капелюх, починаючи від маківки. За все життя виготовив сотні капелюхів, чимало з них роз­дарував. Днями жінка замовила капелюшок навіть для свого собачки.

Капелюхи Володимира Прищепка відомі в Італії, Польщі та Румунії. Каже, хотів би передати комусь це ремесло. Тож, звертайтесь до майстра. А якщо у когось є мрія хоч в уяві побути королевою Єлизаветою, то замовте виріб точнісінько такий, як у неї — і не пошкодуєте.

Вікторія Снігур