У редакцію «33-го каналу» звернулися мешканці смт Вороновиця, які проживають по вул. Київській. Біля їх будинків розрили територію колишнього хімічного складу. Вирили якісь смердючі бочки, від запаху яких паморочиться в голові, викликає блювоту. Бочки там же зарили, та їдкий сморід не зник. Люди, кажуть, що до НП причетний сам селищний голова Ковінько. Зараз ці 0,75 га із закопаними бочками продають.

Для встановлення джерела смороду ми звернулись у обласний департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Ще в 2019 році нами була зібрана інформація з усіх районів про кіль­кість колишніх складів хімічного захисту рослин.

Що стосується цього об’єкта, там був колишній хімсклад колективного господарства ім. Можайського. Тому у грунті є залишки хімікатів. Зараз новий власник почав проводити робити по переплануванню. Через це пішли неприємні запахи.

– Загалом ситуація з колишніми складами і складна, і сер­йозна. Переважна більшість з них без вікон та дверей. Без охорони. В міністерстві говорять, що утилізація можлива тільки за кордоном. Але невже не можна побудувати в Україні один спалювальний завод і одним махом знищити цей непотріб? Проблема надзвичайно актуальна. Бо ніхто не знає, яка може виникнути екологічна катастрофа від змішування на колишніх складах залишків хі­мічних речовин, — повідомив Дмитро Герус, начальник управління оцінки впливу на довкілля, охорони земель та природних ресурсів.

Коли верстався номер газети, нам повідомили, що в смт Вороновиця планується зустріч мешканців села, селищного голови Ковінька Г.О., орендаря земельної ділянки, представників управління Держспоживслужби у Вінницькій області та Державної екологічної інспекції. Подробиці читайте у наступному номері «33-го каналу».

Ольга Корнійчук