«33-й» у минулих номерах вже проводив розслідування, стосовно звернення наших читачів про те, що вони в госпіталі побачили кримінального авторитета Диню, який мав сидіти в цей час в СІЗО.

– Чому в госпіталі для інвалідів війни лікуються бандити – запитали ветерани АТО.

Народна депутатка від партії «Голос» Олександра Устінова опублікувала власне розслідування на сторінках видання «Українська правда».

Ось що вона повідомила: – Стало відомо, що у Вінниці госпіталь ветеранів війни вже понад тридцять років очолює одна і та ж людина. Йдеться про Валерія Бабійчука, який став керівником лікарні ще за часів Радянського союзу — у 1987 році.

– За весь період «правління» Бабійчука час від часу з’являлася інформація про те, що головний лікар госпіталю здає приміщення лікарні в оренду своїм знайомим колегам. Тобто інші лікарі беруть в оренду приміщення в державному медзакладі, аби завезти туди власне обладнання та вести там свій приватний прийом. Відповідно — заробляти додаткові кошти.

Валерій Бабійчук

Зокрема, лікар ультразвукової діагностики Ю.Капітанчук проводить приватний прийом за гроші у своєму ж кабінеті. Всього лікар приймає пацієнтів за гроші приблизно 24 години на тиждень. Гінеколог О. Леванчук також проводить у своєму кабінеті приватний прийом пацієнток, а ще — проводить операції в орендованій операційній. Ймовірно, саме через приватний прийом лікарів, ветеранам та людям з інвалідністю потрапити на прийом у госпіталі складно, адже у медиків на це просто не вистачає часу і в пріоритеті у них ті, хто заплатить гроші, а не ті, хто кому потрібна термінова допомога. До того ж вигідно робити бізнес за кошти платників податків.

Кадрова політика у закладі теж вражає, адже у штаті лікарні працює чи не вся родина Валерія Бабійчука: син, невістка, перша та друга дружини. Одного разу Валерій та його син Юрій Бабійчуки одночасно брали участь у конкурсі на заміщення посади головного лікаря госпіталя. Однак, як бачимо, Юрій у битві зі своїм батьком програв.

Крім цього, за часи керування лікарнею Бабійчук зміг отримати ділянку землі прямо на території медзакладу (щоб далеко на роботу не ходити). На цій ділянці лікар встиг збудувати приватний будинок із виглядом на річку. Відповідно, замість того, щоб розширювати територію шпиталю і мати можливість приймати більшу кількість пацієнтів, у міській раді просто віддали територію головному лікареві. Також Бабійчук має у власності чотири квартири, які придбав за час роботи у шпиталі. Земельну ділянку на території госпіталю ветеранів головному лікарю виписали у Вінницькій міській раді ще у 2013 році. Підписав розпорядження колишній мер Володимир Гройсман.

Попри те, що головний лікар офіційно отримує лише лікарську зарплату, наразі родина Бабійчуків має чималі статки: дві автівки, чотири квартири та земельну ділянку розміром 1,5 га. Одна із чотирьох квартир подружжя займає площу 98 квадратних метрів, однак придбали її чомусь за смішною ціною — 49 тисяч гривень.

Чимало ветеранів та людей з інвалідністю час від часу скаржаться на відмову в лікуванні у госпіталі. Такі відмови очільник госпіталю пояснює тим, що у шпиталі немає вільних місць, однак в той же час Бабійчук «влаштовує» на лікування різних кримінальних авторитетів, які мають наміри ухилитися від перебування в СІЗО. Зокрема, є інформація, що у госпіталі на лікуванні перебував кримінальний авторитет — «Диня». Натомість бійців ОСС, які на законних підставах мають отримувати лікування у шпиталі, наразі у закладі лише 40. Можливо, давно пора перейменувати шпиталь, адже він лише частково виконує свої зобов’язання.

Відомого у кримінальних колах «Диню» помітила у шпиталі відвідувачка Вікторія. За її словами, підозрюваний у злочині чоловік, який мав би перебувати у СІЗО, вільно пересувався лікарнею разом із охоронцями. Жінка описала побачене на своїх сторінках у соціальних мережах та у відповідь на свою розповідь отримала купу коментарів. Люди писали про те, що тривалий час не можуть потрапити на лікування в цей медичний заклад. Натомість у поліції переконані, що підозрюваний «Диня» перебуває у шпиталі на законних підставах, адже його госпіталізували та надають необхідну медичну допомогу під наглядом пенітенціарної служби.

Кримінальний «авторитет» Диня зустрічається із священником МП на території санаторію. А мав би сидіти у СІЗО

Окрім всього, керівництво лікарні «відмиває» гроші на тендерних закупівлях шляхом махінацій та різних схем. Зокрема, у тендерах, які оголошує лікарня, часто прописують різні дискримінаційні умови, аби тендер виграли «свої» компанії. Таким чином шпиталь систематично закуповує ліки в компанії «Санітас». Натомість іншим учасникам тендеру зазвичай відмовляють, а відмову мотивують тим, що компанія не відповідає потрібним критеріям.

Однак є й такі тендери, які лікарня ніяк не може провести. Йдеться про тендери на капітальний ремонт двох відділень – неврологічного та терапевтичного, а також сходових клітин. Також для того, аби не проводити торги, у госпіталі ветеранів війни суми окремих великих закупівель ділять на декілька малих, аби вони не досягали 200 тисяч гривень.

Цікаво, що Валерій Бабійчук — не єдиний «цікавий» керівник лікарні у Вінниці, який отримав від влади земельні ділянки та відомий своєю діяльністю. Також безкоштовна земля дісталася головній лікарці Заболотненського дитячого психоневрологічного санаторію Аллі Добинді та директору Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилипу Прудиусу.

Відзначимо, що Валерій Бабійчук та ще 16 головних лікарів на Вінниччині протримаються на своїх посадах ще як мінімум три роки. Саме таке рішення ухвалила Вінницька обласна рада. Три роки Бабійчук спокійно буде прокручувати свої схеми та збагачуватись, поки інші чекатимуть належного лікування.

Читачі в соцмережах почали емоційно обговорювати ці факти. Багато хто приходить до думки, що очолювати медзаклад можна не більше 5 років. А далі змінювати керівництво, щоб не обростало корупційними схемами.

Така практика вже давно існує в європейських країнах.

А яка ваша думка?

Юлія Іванюк

Готові вислухати і точку зору Валерія Бабійчука.

Від редакції. На жаль, у лікарнях Вінниччини, як і України, існує одна і та ж тенденція – головні лікарі, які довгий час очолюють медзаклади її, постворювали тут цілі сімейні клани та перетворили їх на власні вотчини. Одна із проблем, яка оголилась під час пандемії, тільки вдумайтесь, в жодному державному медзакладі області немає томографів. І кожен із хворих платить мімінум 850 грн. за СКТ. Тому і стають головні лікарі підпільними чи явними мільйонерами. Створюють корупційні клани і розгалуження довірених людей, які збирають із пацієнтів побори за операції і т.п., терапію, процедури і т.п. І це роками не помічають правоохоронці, бо і їм перепадає, напевно, гарний шматок за «кришування».

Від існування такої корупції в медзакладах ми отримуємо надбагатіїв – головних лікарів та убогих медпрацівників із голими і смішними окладами. Тому й поспішають вони виїхати із країни. І вже навіть міністр попереджає про можливий кадровий колапс.

Тому ми із Олександрою Устиновою та іншими небайдужими до долі Вінниччини нардепами, громадськими активістами та постійним партнером «33-го» «Антикорупійною спілкою Вінниччини» та за допомогою вас, шановні читачі, розпочинаємо серію розслідувань «Чесний погляд на корупцію Вінниччини».