Браконьєри використовують прилади нічного бачення, супутниковий зв’язок, комп’ютери, ехолоти, електровудки, скорострільні карабіни, дельтаплани, швидкохідні катери, всюдиходи, БТРи. Тому тварини, птахи та іхтіофауна зараз перебувають у несприятливому стані.

ДП «Вінницький лісгосп» (директор В.В. Попельнюк, головний лісничий Є.В. Ільченко) підписав договір про співпрацю з Громадською організацією «Мисливці. Риболови. Біозахисники» (ГО «МРБ»). Голова ГО «МРБ» уповноважив підписати договір доцента кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП Олександра Михайловича Курдюка.

О.М. Курдюк подарував держлісгоспу дві фотопастки, доступ до яких матимуть пресслужба обласного управління лісового та мисливського господарства та одне з учнівських лісництв, яке діє на базі Прибузького лісництва ДП «Вінницький лісгосп». Цілодобове спостереження за життям лісу обіцяє бути цікавим.

ГО «МРБ» — молода структура. Але її членами є вже майже 45 тисяч захисників природи: 41 тисяча – українці, в т.ч. 3,4 тис. – вінничани. До громадської організації входять представники багатьох європейських країн. Наприклад, 900 поляків, 250 че­хів…. Штаб-квартира ГО знаходиться в селі Іванів Калинівського району.

Співпраця держлісгоспів з такими потужними громадськими організаціями – настійна вимога часу.

Державні лісогосподарські підприємства ведуть з браконьєрами постійну боротьбу. Тепер у цій складній роботі є надійний помічник — ГО «МБР», яка має серйозні можливості, досвід боротьби з браконьєрством. Наприклад, функціонує мобільна група «SOS — МРБ». Вона готова в будь-який час у будь-якому місці України прийти на допомогу рейдовим бригадам держлісгоспів при затриманні браконьєрів.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ