Більше 10 видань України звернулись до голови суду про перешкоджання професійній діяльності. Чому суд засекретили? Для чого ще цей негатив для суддів, половина з яких підозрюється в недоброчесності?

19 лютого у Вінницькому міському суді відбулось засідання у резонансній справі жорстокого вбивства Надії Малєц, її свекрухи Валентини, сина Дмитра та доньки Світлани у квартирі в Академічному. Досудове слід­ство у справі тривало 6 місяців. І вже 2-й рік суд. Справу розглядають 2 суддів і 3 присяжних у закритому режимі із липня 2019 року за клопотанням адвоката чоловіка В. Балана. До того ж, Вінницький міський суд продовжував строки тримання чоловіка під вартою шість разів, також Анатолію Мальцю двічі призначали судово-психолого-психіатричну експертизу. І визнали таки осудним…

– Під час засідань він поводить себе цілком адекватно. Перед рідними вбитих навіть «не париться» і за цей час вибачення не попросив. Він тільки турбується, щоб майно не розікрали з квартири матері, на кожному засіданні питає за нього та квартири. Надіємось, суд його забезпечить житлом і майном довічно. Тварюка! Можливо, Анатолій Малєц надіється на суд присяжних, — розповіли перед судом знайомі експодружжя. — Але яка нормальна людина в цій ситуації йому допоможе? Кажуть, що серед присяжних — жінки, то навіть вони плакали і посивіли від того жахіття, що той Малєц наробив і як жорстоко катував родину…. Один із працівників СБУ, котрий живе у тому ж будинку на Академічному, і вони разом супроводжували дітей до школи, казав, що Анатолій дуже жорстокий. Якийсь він відлюдькуватий був останнім часом, закритий, там уже в голові в нього назрівав план…

Ще раніше анонсувалось, що саме 19 лютого нарешті прозвучить вирок, і, згід­но з законом, представників ЗМІ туди повинні допустити. Ще за добу ми надіслали клопотання на голову суду та головуючому судді — Руслану Каленяку.

Та жодної відповіді чи реакції не отримали, а, як вже потім з’ясувалось, – наше клопотання взагалі не розглядалось. За дві години до цього резонансного засідання наші журналісти зібрались під стінами міського суду. Автозак із обвинуваченим Анатолієм Мальцем з’явився десь за годину перед початком. Невдовзі до приміщення суду у чорній хустці зайшла матір вбитої Надії та її дітей – Алла Марценюк. У минулому ми вже публікували із нею інтерв’ю (https://33kanal.com/news/118612.html).

Мама та бабуся вбитих Алла Марценюк: – Чому за два роки Анатолій досі не сидить – нам невідомо.

Поряд із нею була донька Любов Вінніченко. На запитання, чого вони очікують від рішення суду, рідні, які за одну мить втратили чотирьох найдорожчих їм людей, змогли вимовити лише кілька слів:

– Чому за два роки Анатолій досі не сидить – нам невідомо. Ми хочемо йому одного: найсуворішого покарання. Довічного позбавлення волі, — заявила сестра Любов.

Провідні ЗМІ України та Вінниччини заявили про перешкоджання роботі професійній діяльності у Вінницькому міському суді

Почути вирок вінничанину-айтішнику зібралось близько десяти представників ЗМІ, серед яких були і національні телеканали. Понад годину всі чекали під турнікетом. Та за кілька хвилин до початку до нас вийшла прес-секретарка суду Катерина Лабуткіна і ось що заявила:

– Засідання проходить у закритому режимі. У зв’язку з карантином зайти до приміщення можуть лише учасники судового процесу. Чи буде вирок, чи ні – ми не володіємо такою інформацією.

 

Та на це представники ЗМІ заявили, що карантин не є підставою для того, щоб не допускати журналістів у приміщення. Бо в інших обласних центрах пресу та телебачення допускають, то ж тут мова йде про явну упередженість. І викликали в хол керівника апарату суду Олександра Цибка, який розповів, що у суді спалах коронавірусу і захворів не один десяток співробітників. Тож відповідальність пропустити ЗМІ хоча б за турнікет брати на себе не буде. Нібито все це згідно з наказом голови суду.

Поки між журналістами та представниками апарату суду тривала суперечка, ми помітили, як до приміщення під’їхала «швидка». Лікарку повів охоронець суду через інший вхід. Як нам стало відомо, її викликали для Анатолія Мальця, якому різко стало зле, так само йому було погано, коли йому обирали запобіжний захід.

Анатолію Мальцю вдруге стало зле. До суду їде «швидка»

Ми перебували під приміщенням суду до завершення його робочого дня, зрештою, помітили лише адвоката Анатолія Мальця – Володимира Білана. Та він, побачивши журналістів, покинув суд через чорний вхід.

На офіційній сторінці суду повідомили, що кримінальне провадження відкладено на підставі клопотання сторони обвинувачення про надання часу для підготовки та зміни обвинувачення.

Також читайте: – Коханка вбивці-айтішника – моя однокласниця.

Віталіна Трудько
Фото та відео Олексія Бойко