Жителі Ямполя у відчаї – у них закривають комунальний ринок. Зізнаються — витратили гроші на закупівлю товару і тепер не матимуть змоги його продати. А треба родини годувати, купувати ліки… Саме тому люди влаштували минулого тижня акцію протесту!

– Ми підприємці комунального ринку, який де-факто діє по вулиці Леніна, 146, який був організований радою попереднього скликання. Майже у всіх селах Ямпільського району є свої комунальні ринки. Нас хочуть позбавити права на такий базар. Уже не раз Кабінет Міністрів України звертався до місцевих рад організувати і належним чином утримувати свої комунальні ринки, а ви що робите, чому дієте у прямо протилежному напрямку? — заявили нам працівники ринку у Ямполі.

— Депутати та керівники ОТГ зобов’язані берегти та примножувати комунальну власність, а замість цього вони розвивають приватну! Це добре дуже видно по тому, як ви ліквідовуєте наш базар і переводите його у приватний! Ви служите місцевому крупному бізнесу. Кілька років тому ми стали законними набувачами місць на комунальному ринку, отримали їх в оренду на 20 років. Але як тільки нові керманичі прийшли до влади, відмінили законне рішення своїх попередників. То повинні тепер нам повернути кошти за нанесені цим насильним виселенням збитки як моральні, так і матеріальні. Чому люди мають оплачувати своїми збитками дії влади? Ми на цей ринок прийшли законно, якщо нас виганяють, то мали б на початок знайти кошти для виплат всіх компенсацій. Пропонуємо спершу розібратись, чому продані приміщення другої школи, де зараз розміщені приватні магазини.

Ця школа не має актового залу, всі свята проводить в коридорах чи їдальні. Оце злочин. А ви взялись за нас – здебільшого простих батьків дітей цієї школи. Вам байдуже, що ми втратимо заробіток, а наші діти лишаться без шматка хліба. А від комунального ринку не надходитиме у бюджет жодної копійки, бо його не буде. Якщо вам не до вподоби, що наш ринок знаходиться в центрі міста, то знайдіть для нього іншу площу. Ми підемо працювати туди. Якщо нас не почують, ми готові до радикальних дій!

Натомість у Ямпільській ОТГ повідомили — ними було розроблено Положення про проведення на території Ямпільської міської територіальної громади виставково-ярмаркової діяльності. Поки що вихід знайшли – торгувати можна, але у вигляді ярмарку.

– Режим роботи ярмарку затверджується виконкомом Ямпільської міської ради. Забороняється торгівля, а також проведення вантажно-розвантажувальних робіт до 7 год. ранку та після 15.00, — заявили на виконкомі ОТГ. — Для участі потрібно подати заявку на участь, сплатити організаційний збір до укладення договору про участь в ярмарку, сплатити реєстраційний збір під час здійснення торговельної діяльності на ярмарку. Ярмаркову діяльність можна здійснювати за наявності необхідних дозвільних документів ветеринарної медицини та санітарно-епідеміологічної служби, дотримання санітарних вимог та правил.

Утім, зважаючи на суспільний резонанс, на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було дано протокольне доручення в термін до 15 березня профільним відділам мерії взяти до уваги інформацію засідання комісії ТЕБ і НС. Вивчити питання щодо земельної ділянки, можливості вилучення та передачі на баланс Ямпільської міськради для подальшого вирішення її розбудови. Крім того, до 10 березня відділу ЖКГ, архітектури і містобудування слід організувати та забезпечити проведення громадських слухань для вирішення питання щодо створення комунального ринку Ямпільської міської ради.

Віталіна Володимирова