Люди самі охороняють ставок у селі та борються із рибалками, які глушать рибу в нерест.

До редакції звернулися жителі Якимівки Погребищенського району. Через газету вони просять звернути увагу на їхню проблему усі правоохоронні органи, бо самотужки не можуть дати раду численним браконьєрам на сільському ставку.

– Цей став знаходиться в селі, але багато років тому по документах його вивели за межі села і віддали в оренду недобросовісним орендарям. Коли термін оренди сплинув, громада хотіла оформити водойму на себе, але нам сказали, що цього не можна зробити, бо став вивели за межі села… Уже років вісім його ніхто не зариблює, але риба є. На одну-дві вудки ловити, то можна сім’ю нагодувати! Та колишні орендарі продовжують виловлювати рибу 1,5-кілометровими сітками. У нас час від часу виникають конфлікти через це. Доходить до мордобою і поліції. Ми не можемо самі боротися з браконьєрством, а рибінспекція та інші контролюючі органи, як навмисно, не втручаються, — розповідає місцевий активіст Ігор.

Мешканці Якимівки вважають свій ставок окрасою села.

– Це благодатне місце! Тут живе дві сотні лебедів. Дорогою Вінниця-Київ зупиняються подорожуючі, щоб сфотографуватися. Сюди з інших районів приїжджають порибалити чи просто відпочити. Ми нікому не забороняємо, але є декілька компаній, які мало не щовечора на човнах розкидають сітки і глушать рибу електрострумом. Якби сюди приїхав рибоохоронний патруль, вони б за добу виконали план по штрафах, — кажуть у селі.

В Якимівці збирають підписи під зверненнями до місцевої влади та правоохоронців. Кажуть, готові боротися з браконьєрами у законний спосіб, але якщо їх ніхто не підтримає, то готові до радикальних дій.

– Від браконьєрів страждає усе село, вони скидають воду у ставку – і падає рівень води в криницях. Але у людей терпіння закінчується, ми готові до самосуду, — попереджають активісти.

Людмила ПОЛІЩУК