«Чому родичам голови можна торгувати оселедцями на проїжджій частині, а нас женуть як тих собак?» — запитують вони.

Громада у відчаї, бо під час пандемії і так ледь зводять кінці з кінцями. Що каже керівництво ринку та представники мерії – вислухав наш журналіст.

– У нас на ринку працює павільйон, де, як годиться, мають продавати м’ясо та молочні продукти. Він у приватній власності. Восени минулого року у місті змінився голова, він і поставив керівником ринку свого товариша та депутата міської ради – Андрія Ткачука. Ми нікому не заважали, а тут почалось. Новий керівник, у свою чергу, став до нас підходити та виганяти з тротуарів стихійного ринку, де ми роками продаємо домашні молочні продукти. Але куди нам йти, якщо павільйон зайнятий торгівцями тюлькою, оселедцями, ковбасою, туалетним папером? А на десерт там ще й чебуреки смажать! А нам у відповідь: «Мене не ї..е… Куди хочете, туди і с…біться», — розповіли нам жителі Бершадщини. — І почали штрафувати людей. Декому поприходили листи на 340 та навіть 1000 гривень. Хіба ж це справедливо? І в той час родич нашого міського голови спокійно торгує мороженою рибою прямо на проїжджій частині, а його ніхто не чіпає! Ми почали жалітись, то на нас ще більше стали нацьковувати правоохоронців! Заберіть з павільйону тих всіх – і ми підемо торгувати. Бо ж вони нам дають кілька місць у глухому куті, куди ніхто ніколи не ходить. Ми сплачуємо кошти, а з нас ще й знущаються.

Ось як прокоментував ситуацію головний спеціаліст відділу цивільного захисту міської ТГ Едуард Воробець:

– Ми викликали на комісію перших торговців, по яких було складено протоколи за торгівлю у невстановлених місцях. І вже 11 осіб у корпусі працюють з дотриманням всіх норм. А не стеляться на землю, де собаки ходять. Це ж сир та молоко, і це ж дорога поряд. Є ж у корпусі місця, де чистота, порядок, аналізи беруть. Чого б не торгувати?! Довгий час тривала пояснювальна робота, лише потім штрафи. Та дехто каже, що не буде сплачувати, на них вже неодноразово складали ці протоколи. І це на четвер ми готували 5 адмінкомісій, але дали не по мінімальному, а по 680. Як можна скаржитись на неправомірні дії? І ніхто голосу на торговців не підвищував. Працюю за законом.

У свою чергу, директор ринку та депутат Бершадської ТГ Андрій Ткачук пояснює – він лише хоче навести лад.

– Є відповідні норми, молочний корпус, в якому для торгівлі має бути паспорт на корову, санітарна книжка продавця, проведена експертиза. Я не розумію вимог людей. Вони самі роблять протизаконно, а вимагають незрозуміло що. А ви вважаєте — це правильно, коли торгують молочними продуктами з тротуарів? Я депутат міської ради, в мене є розпорядження міського голови, є лист на поліцію. Я нікого не виганяв, це поліція складає адмінпротоколи. На адмінкомісії людям дали штрафи, я їх три місяці попереджав. Я повідомив, що порядок наведу, бо маю підтримку мера, депутатського корпусу та правоохоронців.

Втім, таке трактування ситуації не надто задовольняє продавців молочних продуктів, адже до цих пір вони отримують штрафи, а дехто і погрози за те, що звернулись у ЗМІ. Цілком можливо, кажуть, що скоро їхній терпець таки урветься і вони вийдуть на акцію протесту. Адже втомились від несправедливості.

Віталіна Володимирова