Адже виконком міської ради переглянув тарифи на проїзд у маршрутних таксі саме із 1 червня. І відтепер вартість проїзду у цьому виді громадського транспорту складає 10 грн.

Тому сьогодні зранку  вінничани вже готували «червонці» для проїзду в маршрутках… Інші за звичною передавали за проїзд 6 гривень, а хтось вирішив «на зло кондуктору» йти пішки та зекономити на новому тарифі…

Ми запитали думки вінничан – водіїв бусиків та пасажирів – про новий 10-гривневий тариф… І чи готові вони відмовитись влітку від цього виду транспорту?

Ось відповіді містян щодо 10 гривень у маршрутках Вінниці… А для вас це багато чи нормально?

Нагадаємо, що зміна із 1 червня ціни на проїзд, у першу чергу, викликана здорожчанням усіх складових тарифу. Крім того, відбулось значне падіння пасажиропотоку (на 62,1%), яке виникло внаслідок запровадження карантинних обмежень через епідемію COVID-19. При цьому перевізники зберігають соціальні зобов’язання та продовжують здійснювати безкоштовні перевезення деяких пільгових категорій населення, а школярів до 6 класу під час навчання – за пів ціни.

Вже кілька місяців маршрутні перевізники Вінниці піднімали питання перед міською владою щодо перегляду тарифу на проїзд в маршрутних таксі. У лютому вони подали клопотання разом з розрахунками щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках до 12 гривень за поїздку.

За словами голови Асоціації приватних перевізників міста «Маршрут» Олександра Готи, діючий з 2018 року тариф призвів до того, що частина перевізників зупинили роботу, а водії масово звільняються: «Ми працюємо на межі наших можливостей. Усі ці економічні і карантинні обставини призвели до того, що ми зазнали та продовжуємо зазнавати дуже значних збитків. А це в свою чергу впливає на технічний стан транспортних засобів, несвоєчасне проведення ремонтів, відмову водіїв від перевезень. За останні роки вони масово звільнялись і їхали працювати за кордон. Дехто з перевізників вимушений був зупинити роботу і зняв свої автобуси з маршрутів. Тому якщо не змінювати тариф, ми просто не зможемо далі забезпечувати перевезення вінничан», – сказав свого часу Олександр Гота.

Роман Ковальський