Лісові розсадники називають колискою майбутнього лісу. Адже тут, ніби немовлята, народжуються майбутні дерева. Тут висівається насіння, зростають, міцніють сіянці, з яких створюють майбутній ліс. Чимало копіткої та відповідальної роботи доводиться виконати лісівникам, майстрам розсадників, лісокультурницям, аби отримати якісний посадковий матеріал. Один із методів вирощування якісного посадматеріалу у Тульчинських лісівників – це вирощування у контрольованому середовищі.

У лісовому розсаднику Кирнасівського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ» багато років практикують вирощування посадкового матеріалу у контрольованому середовищі (у коробах), що дозволяє забезпечити рослинам комфортні умови для зростання. Це один із найбільш ефективних методів висіву насіння та вирощування рослин. Він забезпечує надійну схожість та хороший приріст сінців.

Навесні готується спеціальний субстрат, яким наповнюють короби. Висівається насіння, а короби накриваються притінюючою сіткою, щоб уникнути потрапляння на сіянці прямого сонячного проміння і для того, щоб вберегти насіння від поїдання птахами. Ввесь вегетаційний період проводять штучний полив посівів.

Опікуються сіянцями в контрольованому середовищі (коробах) помічник лісничого Ігор Денисюк, майстер розсадника Євген Мироненко, лісокультурниці Валентина Северин, Галина Гудз, Людмила Коврига, Олена Тишко. Тут на загальній площі 250 м2 вирощують 10 порід, серед яких сосна звичайна, сосна кримська, ялина європейська, ялиця біла, берека лікарська, липа дрібнолиста, липа широколиста, гікорі, кизил, черешня.

– Усе це – цьогорічні сіянці, які наступного року будуть висаджені на лісові ділянки, а хвойні породи – у шкілки новорічних дерев, – розповідає Ігор Денисюк.

– Ми справді доглядаємо за цими рядочками, мов за дітьми, – показує сіянці і відкриває притінюючу сітку Валентина Северин. – Щоранку накриваємо посіви, щоб їх не спалило сонце, а ввечері – розкриваємо. І так – майже до кінця літа, поки сіянці не загартуються. Доглядаємо за ними, поливаємо, звичайно, прополюємо за потреби.

Завдяки щільному посіву рослин забезпечується більший вихід стандартних сіянців, які потребують мінімального догляду. Таким чином, з 1 м2 можна одержати понад 1300 стандартних сіянців.

Така відповідальна робота та пильний догляд дає хороший результат – якісний посадковий матеріал, міцні сіянці для відтворення майбутніх лісів, для створення плантацій новорічних дерев, для реалізації.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ