Минулий рік на Вінниччині був не надто спокійним для всіх нас! Лікарні області пережили кілька хвиль масової госпіталізації під час спала­хів коронавірусу, війна на Дон­басі досі тліє та лякає новим вторгненням Росії, а у Він­ниці та по районах щоденно фіксуються малі та великі злочини…

Ось ТОП кримінальних резонансних злочинів та подій 2021-го року по-вінницьки, по яких проводили власні розслідування журналісти «33-го каналу».

11-го січня стався вибух у садочку на Поділлі

Рівно рік тому у фіналі новорічних свят поліція встановлювала обставини вибуху невідомого предмета в дитячому садочку у Вінниці в престижному мікрорайоні Поділля. Бо тут на ігровому майданчику двоє дітей знайшли синю кульку, яка вибухнула у них в руках. Малюки тоді отримали опіки рук та були госпіталізовані в лікарню. А по Вінниці миттю полетіла новина про вибух в садочку, і всі батьки кинулись забирати дітей додому, подалі від «бомби» в пісочниці… Пізніше з’ясувалось, що це був саморобний вибуховий пакет, який по приколу кинув хтось із сусідньої висотки на територію садочка… Але цього «бомбера» так і не знайшли, бо навколо — сотні вікон та балконів найпрестижнішого мік­рорайону Вінниці.

Cамвел поза законом і досі поза Україною

Весь 21-рік Самвел Московський — вінницький кримінальний «авторитет» – був у хітах! Бо спершу 31 березня поліцейські вилучили зброю та бойові патрони в його готелі «Боржомі» на Вишеньці.

Вже 5-го квітня спецназ КОРД зіпсував «днюху» Самвелу в ресторані «Марсель», бо тут поліція шукала озброєних людей. А наткнулась на матюки і гімн України… від кримінальних «авторитетів». Тут були і відомі вінницькі депутати.

У день народження Самвел ще не знав, що скоро опиниться за межами України

Поліція Вінниччини прийшла на день народження «авторитета» Самвела Манукяна (Московського), із повними столами під приводом порушення карантинних норм: 1 стіл = 4 відвідувачі. А за святковим столом було мінімум 30 досить відомих у Вінниці та Україні людей… І всіх їх КОРД намагався поставити до стінки із піднятими вгору руками та «пробив» всі паспорти відвідувачів «Марселя» у цей вечір…

На місці події під рестораном «Марсель» у той час знаходились 12 службових авто і більше 40 поліцейських у формі спецназу КОРД зі зброєю.

У фіналі спецоперації ресторан поліція закрила за порушення карантинних норм відвідувачами… Всіх клієнтів спецназ попросив на вулицю при тому, що столи ломились від закусок та напоїв… Стало зрозуміло, що день народження Самвелу Манукяну зіпсовано… Тому відомий у Вінниці та Україні «авторитет» залишив заклад зі сваркою та міцними словами на адресу начальника ГУНП Вінниччини полковника Івана Іщенка, якого обізвав «маніяком»…

Нагадаємо, що минулого року в іншому відомому ресторані Вінниці – «Європі» – стався інцидент із бійкою та поламаними меблями. І там також був задіяний Самвел… Після того конфлікту в «Європі» новий начальник поліції Вінниччини Іван Іщенко зустрівся із Самвелом та Динею в кафе біля вінницької Вежі… Зустріч також закінчилась спецназом КОРД, який затримав двох «авторитетів» після різкої розмови із одеським начальником вінницької поліції.

А вже за кілька місяців Самвела із дружиною та ще одного «авторитета» із Вінниччини – Ашота – не пустили в Україну через санкції РНБО щодо «зло­діїв у законі».

Досі ці двоє не змогли повернутись до Вінниці, хоча за них пробували «рішати питання» їхні друзі із числа депутатів.

Плазма, делікатеси і акваріум в камері «смотрящого» в Губнику

15 квітня поліцейські вперше в історії Вінниччини оголосили про підозру «смотрящому» за колонією в поширенні злочинного впливу…

У квітні рецидивісту Віталію Чистякову оголосили підозру за унікальною статтею Кримінального кодексу – як «смотрящому» по зоні. Йому залишалось сидіти 2 роки в Ладижинській колонії особливого режиму… Але оперативні дані та прослуховування телефонів «смотрящого» вивели на всю бізнес-сітку на волі цього кримінального клану, яким керували з-за грат. У це важко повірити, але «пахану» із Губника щомісячно падало на банківську картку 2-2,5 міль­йона гривень із незаконного обігу наркотиків та інших тіньових схем.

Поліцію шокувала розкіш у камері «смотрящого» – плазма, делікатеси та картка із мільйонами на рахунку

А ще в його камері знайшли величезну телевізор-плазму останньої моделі, акваріум із екзотичними рибками, дорогі імпортні продукти, телефони і «коня» на побігеньках – тюремного кур’єра, який приносив у «хату» передачі та робив «маляви» рядовим в’язням від «смотрящого»…

Тепер цей ВІП-зек отримає +15 років до терміну і схуд під 6-ма печатками в рядовій «хаті». Його підлеглого, уповноваженого від «вора в законі» Гіги ізолювали. Бо за пійману біля Немирова машину рекордної кількості наркоти йому висунув пред’яву «пахан»…

Довічне для Анатолія Малєца, вбивця своєї родини тепер сидить у ізяславській колонії

27 квітня у Вінниці прозвучав вирок для Анатолія Малєца — 32-річного ІТішника, який 31-го грудня 2018-го року в районі Академічний під Новий рік вбив свою родину… Суди над «родинним вбивцею» тривали майже 2 роки, Анатолій пробував «косити» від відповідальності, вимагав психологічних експертиз у Одесі та Вінниці, але таки отримав довічне ув’язнення.

Лише смерті бажали Малєцу на суді мама і сестра вбитої Надії

- Над розкриттям цього особливо тяжкого злочину працювали понад сто поліцейських – група слідчих слідчого управління поліції, криміналісти, оперативники від­ділу розкриття вбивств обласного главку по­ліції та весь особовий склад міської поліції. За допомогою камер відеоспостереження поліцейським вдалося похвилинно від­новити події того вечора. Найстраш­ніші підозри поліцейських під­твердились – матір, дружину та малолітніх дітей, віком 3 та 7 років, вбив глава родини, але він це категорично заперечував. Зізнався у вчиненому, коли поліцейські зібрали беззаперечні докази його провини та знайшли знаряддя вбивства. Поліцейським довелося перевірити кілька тонн сміття на вінницькому сміттєзвалищі, щоб знайти пакет з закривавленим молотком, синіми трусами і посмертною запискою Анатолія, — розповів заступник начальника ГУНП у Він­ницькій області Олександр Солдатов.


«33-й канал» по цій шокуючій справі провів власне розслідування і встановив, що тут була задіяна ще одна жінка – коханка Анатолія Ліна, яка народила від нього дитину і пробувала забрати його із першої сім’ї… Але коли сталось страшне масове вбивство на Академічному, Ліна раптово зникла і могла переховуватись за кордоном у своєї мами… Адже, можливо, була співучасницею чи підбурювачкою жахливого злочину. Бо тут на кону стояла дорога 4-кімнатна квартира в Академічному, помешкання мами Анатолія, яка мала останню стадію раку, та загалом кар’єра відомого у Вінниці «тестувальника» Толі Малєца…

Цікаво, що на кілька судів до Анатолія Ліна приходила і пробувала із ним говорити… Перед цим вбивством пара Толя і Ліна, кажуть, планували втечу на Гоа…

А мама і сестра загиблої дружини Анатолія – Наді із села Білий Рукав під Хмільником – вимагали для вбивці в суді лише одного: смерті! Бо він в угарі після корпоративу забрав молотком життя не лише своєї мами і дружини, а двох маленьких янголів – Світ­ланки та Дениска. Нині на кладовищі в Білому Рукаві 4 могили родини Малєц, де завжди є живі квіти та іграшки…

Нині Анатолій Малєц відбуває довічне ув’язнення за це страшне вбивство у 58-й Замковій колонії, що у Ізяславі, Хмельницької області. Замкова вона тому, що розміщена у будівлі колишнього замку. Тому доступи до неї дуже обмежені.

Джиперка із 3,3 проміле в крові збила Андрія, якого потім рятувала вся Вінниця

24 травня о 9.30 год. 43-річна вінничанка Наталя Дзісь сіла дуже п’яною за кермо і вчинила моторошну автотрощу… На П’ятничанах водійка позашляховика «Haval» не впоралась із керуванням і вилетіла на тротуар… Її 2-тонне авто буквально викинуло 13-річного Андрійка на металевий паркан, простромило арматурою.

У результаті жахливої ДТП Андрій Тарасюк опинився у реанімації дитячої обласної лі­карні… За його життя із першої хвилини у кареті «швидкої» та лікарні боролись кращі медики Він­ниці.

26 травня суд взяв під варту цю жінку, яка ледь не вбила Андрія Тарасюка.

А в ці ж дні лі­карі у Він­ницькій обласній дитячій лі­карні боролись за життя Андійка і провели йому ці­лий ряд операцій.

Водійка джипа, яка хворіє на хронічний алкоголізм та не раз притягувалась за порушення правил, досі не отримала вироку і покарання в суді… Андрійко після дивовижного порятунку повернувся додому, пішов до школи і мріє про великий спорт…

16-річна Саша вбила рідну маму…

11 жовтня у Хмільницькому районі затримано 16-річну дівчину Олександру Майсурадзе за підозрою у вбивстві матері.

Тоді поліція Вінницької області запідозрила у зникненні 35-річної мешканки Козятинської територіальної громади її доньку – 16-річну Сашу…

Мама Надія і донька Олександра були наче подружки. Ніхто не міг повірити, що станеться трагедія

За підозрою у вчиненні злочину затримали її 16-річну доньку. Неповнолітню помістили до ізолятора тимчасового тримання. Вона досі знаходиться у СІЗО Вінницької тюрми. Захисника у судах, які її чекають, призначила їй держава. Вітчим відмовився допомагати. А де рідний батько – досі невідомо.

«Равшан» і «Джамшуд» у Вінниці за тисячу в день

15 узбеків сенсаційно затримали на будівництві кардіоцентру у Вінниці. Їм платили по тисячі гривень в день! Невже немає вінничан, які готові за такі гроші класти плитку і робити стяжку в майбутній лікарні?

29 листопада за інформацією т.в.о. начальника управління міграційної поліції Вінниччини Дмитра Поліщука, на цьому будівництві у Вінниці міграційна поліція виявили 15 іноземних громадян, які незаконного перебували на території країни. За порушення міграційного законодавства на іноземців склали адмінпротоколи. Наразі вирішується питання про примусове повернення громадян Узбекистану до країни походження.

Роман Ковальський