Офіційний курс долара НБУ зафіксував до кінця війни. Однак, він помітно відрізняється від курсу в обмінниках.

“Мої очікування такі, що, принаймні, ринковий курс гривні залишатиметься стабільним. Або навіть буде зміцнюватися – в середньому, до 33-34 (гривень за долар)”, – прогнозує керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

За словами економіста і фінансового аналітика Олексія Куща, перспектив для зміцнення гривні на сьогодні немає. Так само, як і для сильного ослаблення.

“Передумов для того, щоб девальвація була глибшою, ніж на 10-15%, на сьогоднішній день немає… Максимальна глибина, яка може бути, – це 40 гривень/долар. Але це не означає, що курс буде саме таким. А вже восени все залежатиме від інфляційних процесів”, – зазначив експерт.

А фінансовий аналітик Андрій Шевчишин пов’язав можливу зміну курсу з валютною політикою Нацбанку. Він пояснює: якщо регулятор не буде її міняти.

В свою чергу в НБУ розповіли, на скільки скоротилася економіка України і це впливає на курс валют.

Однак, за прогнозом Шевчишина, якщо НБУ проведе ту саму “керовану девальвацію” офіційного курсу до 32-33 гривень/долар, то ринковий курс також зрушиться – приблизно до 38 гривень/долар. Якщо ж офіційний курс долара зросте до 35 гривень, ринковий може дійти й до 40 гривень, зазначив Шевчишин. Він також вважає, що поки в країні триває війна, сценарій зміцнення гривні малоймовірний.

“Його можна розглядати лише в разі масованого заходу зовнішніх коштів – інвестицій, кредитів. На даному етапі я такий сценарій не розглядаю, – говорить аналітик. – У перспективі це можливо. Статус кандидата в члени ЄС – це досить потужний інструмент залучення капіталу в країну. Але тільки без військових дій”.

Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, – раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол. з 24 лютого 2022 року.

На думку фінансового аналітика вінничанина Юрія Василишена, Національний банк може прогнозувати понад 20% інфляції до кінця року.

“Мій прогноз такий, що інфляція буде більшою, а це означає, що найближчими місяцями ціни також будуть ще більше  зростати. А на темпи інфляції в країні звісно впливають воєнні дії. І передбачити їхні наслідки вкрай важко.

Початок липня не буде спокійним на валютному ринку. Після незначного затишшя на готівковому ринку, вже минулої п’ятниці цінники в обмінниках підросли.

Днями НБУ купить чергові 35 млрд гривень ОВДП для фінансування дефіциту бюджету.  В результаті попит і на торгах, і на готівковому ринку на валюту зросте. Ринкова ціна може піднятись до 40 гривень за долар.