У Вінниці відкрилось представництво PR-компанії з ТОП-10 України PointeR Agency. Це мабуть вперше відома київська компанія з цієї галузі звертає увагу на наш регіон. Чому столичні піарники вирішили зайти в наше місто та які у них плани на місцевому ринку розказують Олеся Стойко, співвласниця PointeR.Agency, та Софія Копач, директор PointeR Agency Поділля.

Ж: Олесю, Софіє, як ви приймали рішення відкрити у Вінниці комунікаційне агентство, що за причини у вас були і що вас об’єднує?

О: Нас із Софією об’єднує те, що й вас з нами. У нас у всіх є журналістський бекграунд. Сама я закінчила Львівський національній Університет ім. І. Франка за спеціальністю журналістика. На «практиці» на п’ятому курсі вже переїхала до Києва та почала працювати за фахом. Згодом працювала у PR-агентстві, потім у крупних компаніях на посаді PR-директора. А тоді повернулась в агентську роботу вже на посаді керівника.

В роботі ми часто зіштовхувались з ситуацією, коли компанії з регіонів шукали PR-партнерів у столиці. Ми розуміли такі рішення, оскільки навіть у столиці якість послуг з комунікацій може сильно різнитись від агентства до агентства – що вже говорити про регіони. При цьому в нашому агентстві більшість фахівців саме з регіонів. Економічний ландшафт України побудований таким чином, що Київ «вимиває» спеціалістів і бізнес загалом з інших міст. Відсутність попиту на комунікаційні послуги на місцях не дає змоги місцевим спеціалістам отримувати цікаві замовлення, щоб розвивати фах, мати хорошу практику. А замовники шукають саме фахових спеціалістів. Тому це замкнене коло. Ми вважаємо що це неправильно.

Перш за все, тому що в Києві інша цінова політика, яка виходить зі столичних реалій. Відповідно, і вартість послуг вища і не завжди «підйомна» для замовників з регіонів. Ще важливо, щоб розвивались – і я зараз маю на увазі всі галузі – усі українські міста. PR – це потужний бізнес-інструмент, а не якась прикраса. Тому така послуга може дати поштовх місцевому бізнесу і відкрити для нього «друге дихання».

Розвивати регіональну мережу ми почали ще до війни, тому давно слідкуємо за місцевими спеціалістами. Ретельно підходимо до вибору представників в регіонах. У Софії хороший досвід, добре розуміння комунікацій, для чого вони потрібні і як працюють. Вінниця економічно розвинений регіон, прекрасне місто, тут багато і локального бізнесу і релокованого. Тому фахові – і я це слово хочу підкреслити – комунікаційники тут мають бути затребувані.

С: Як сказала Олеся, відсутність попиту на комунікації на локальному рівні не дає змоги сформуватись прошарку спеціалістів, які можуть будувати ринок і пропонувати на місцевому рівні якісні послуги. Тому за такими послугами йдуть в Київ і працюють за столичними цінами. Цей алгоритм не можна назвати найбільш ефективним. Тож, заручившись підтримкою колег, ми хочемо спростити шлях для наших майбутніх клієнтів, надавати їм якісні послуги за зрозумілі гроші.

Ж: чию саме експертизу ви будете пропонувати на місцевому рівні?

О: представництво в нашому розумінні це не інша планета. Ми будемо залучати колег в наші проекти і будемо брати найтіснішу участь у їхніх проектах. У нас спільна експертиза.

С: звісно це буде спільна експертиза. Я добре знаю місцеві реалії, місцевий ринок ЗМІ, місцевих лідерів думок, істеблішмент тощо. Проте колеги будуть нам допомагати з доступом до спеціалізованого програмного забезпечення, з консультуванням у використанні та комбінуванні різноманітних сучасних інструментів PR, сучасних технік та алгоритмів поширення інформації. Є рішення, які більш ефективні та менш ефективні в наших українських реаліях. Саме така експертиза, яка можлива лише за наявності в портфелі десятків, а то й сотень кейсів та реалізованих проектів, нам необхідна тут на місці. Окремо стоїть питання антикризового реагування в комунікаціях. Це дуже делікатне питання і тут не можна «вчитися грамоті». У PointeR.Agency величезний досвід в роботі з антикризою для компаній різної величини. Знову ж таки, для досвіду в такому питанні потрібно мати багато реалізованих успішних кейсів. І у нас разом ці кейси є.

Ж: Зрозуміло. Все ж, чи можна назвати прихід до нас PR-агентства першої величини сміливим кроком? Адже досі місцевий бізнес якось жив, розвивався. Невже щось у нас так кардинально змінилось, що раптом усім стали необхідні якісь комунікації?

С: Олесю, ти відповіси чи я?

О: Давай я почну, бо чую таке запитання досить часто, а ти доповниш, бо знаю, що тобі є що сказати.

С: Домовились.

О: Комунікації визначають хто є об’єктом, а хто суб’єктом в медіапросторі. Інформація не толерує вакуум. Якщо ви не будете про себе говорити, то це зробить хтось інший, наприклад ваш конкурент, але у своїх інтересах. Таким чином ігнорування комунікацій стирає вас з інформаційного поля. Ви втрачаєте голос. Вас ніхто не чує і не почує. В інформаційну епоху це неприпустимо.

Подумайте, що ви робите, коли вас щось зацікавило, коли ви хочете «навести справки»? І ви, і я, і власник компанії, і мер міста, суддя, ваш потенційний партнер чи клієнт ідуть в Google і починають шукати інформацію там. Майте на увазі, що це буде саме пошукова система. Те, що вони там знайдуть і буде правдою для них, допоки вони не почують іншу точку зору. Чому я кажу «правдою»? Люди схильні вірити третій стороні. Комусь, хто не зацікавлений прямо. Тому сайт – це не найперше місце, куди звернуться за об’єктивною інформацією. Люди радше повірять коментарям у Фейсбуці, ніж офіційній позиції компанії. Такою третьою стороною часто є ЗМІ, експерти, лідери думок, інші впливові особи та майданчики. Наша робота полягає в тому, щоб ці майданчики грали на вашому боці.

І я говорю не про «платні» послуги. Я говорю про якісну комунікацію, коли  ви формуєте лояльне відношення до вас природнім шляхом, а не скуповуючи усіх підряд. Саме лояльне відношення дозволяє вам залучати однодумців, продавати ваш продукт чи послугу дорожче, привертати на свій бік людей при конфліктних ситуаціях і таке інше. Зрозумійте мене вірно, я не кажу, що сайти чи сторінки в соцмережах не потрібні. Але зараз цього замало.

С: Для розуміння сьогодні існують технології, які дозволяють контролювати те, що видає пошукова система при релевантному запиті. Іншими словами, ви можете контролювати те, що побачать люди в Google, коли зроблять запит про вашу компанію, вас чи про якусь ситуацію.

Під контролем я не маю на увазі, що на всіх позиціях буде ваш сайт чи сторінки в соцмережах. Це примітивно. Я маю на увазі, що там будуть різні видання, різні джерела, різні сайти, відомі реальні ресурси, але контент буде з урахуванням ваших інтересів, вашої позиції. Ця технологія називається SERM – search engine reputation management, управління репутацією в пошукових системах. І це лише один, не найскладніший, з великої кількості інструментів, який дозволяє будувати репутацію чи боротись з кризою в комунікаціях.

Ж: Звучить як якась тотальна маніпуляція.

О: Суть в тому, що якщо ви проведете ревізію своїх думок та переконань, то зрозумієте, що частина з них і є результатом зовнішнього навіювання. Батьками, суспільством, стереотипами, новинами. Тому таку ревізію потрібно проводити регулярно. Не обов’язково це робиться зі шкідливою метою. Будь-що сказане чи почуте нами має якийсь вплив, як на інших так і на нас самих. Робота піарника – систематизувати таку діяльність, направити її в конструктивне русло на благо компанії чи людини.

С: Також потрібно розуміти, що якісна комунікація в жодному випадку не виглядає як маніпуляція чи нав’язування. Якщо у людини виникає таке відчуття – значить піарник погано постарався. Суть нашої роботи в тому, щоб формувати думку людини, її переконання. Ви цього ніколи не доб’єтеся примусом. Тільки розуміючи як людина формує свою думку, як вона засвоює інформацію ви зможете забезпечити нативне засвоєння нею ваших меседжів. Якщо ви щось побачили чи прочитали, і не подумали, що це реклама, значить це – PR.

Ж: Дякую Олесю, Софіє, думаю ми ще продовжимо спілкування після інтерв’ю. Дуже цікаво було послухати вас.

О: Дякуємо вам за зацікавленість.

С: Хочу приєднатись до Олесі і додати, що комунікації це робота зі систематизації інформації, усунені білих плям, надання можливості бути почутим без спотворень. Це те, чим займається і журналістика теж. Тому ринок комунікацій – це наш спільний ринок, який нам спільно потрібно розвивати.